Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från miljonmetropoler till Freluga

/

Lisa Ekdahl spelar på sju svenska platser i sommar. Sex av dem återfinns bland Sveriges nio största städer. Den sjunde är Freluga. 

Annons

Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Jönköping och Freluga. Där har ni Lisa Ekdahls svenska sommarturné. 

Att en av landets allra största stjärnor spelar i landets allra största städer är rätt självklart. Att spela i Freluga är kanske inte lika givet. Eller? För Lisa Ekdahl var det faktiskt det:

– Jag har hört så mycket gott om Freluga, och det har kommit från flera olika håll. Många av mina kollegor, bland annat min egen basist, har rekommenderat Freluga varmt, så det lockade mig att komma. 

Den lilla landsortsscenen strax utanför Bollnäs har efter flera goda år hunnit skaffa sig ett rejält gott rykte i artistkretsar, så mycket torde stå helt klart. 

Om man kikar på de utlandsspelningar som Lisa Ekdahl har gjort under våren så märks både mångmiljonmetropoler som Shanghai och Beijing samt stora europeiska städer som Köpenhamn, Oslo, Nice och Zürich. Det är verkligen en sångerska som är van vid de stora formaten som kommer till lilla Freluga. Hälsingland är dock inte alls obekant mark för henne:

– Vi är ett gäng kompisar som ses i Hälsingland varje sommar. Jag har en väninna som bor där och vi ses i en stuga utanför Järvsö, vi brukar bada i Ljusnan och ha väldigt mysigt under vår "kompisvecka" (skratt). Så jag har rätt bra koll på landskapet, det händer en hel del i Hälsingland under somrarna är min känsla. 

Vid tillfället för intervjun, i slutet av juni, befinner sig Lisa Ekdahl i Portugal, där hon ibland arbetar med sin musik. Just den här gången kan hon dock njuta av lite ledighet. Alla de svenska spelningarna är avklarade, förutom den i Freluga som blir hennes sista Sverigekonsert för den här gången. 

När det gäller just svenska konserter så har det inte blivit så där väldigt många sådana för Lisa Ekdahl på senare år. Världen har varit hennes arbetsfält under en betydande del av hennes karriär. 

Har det varit ett medvetet vägval, eller har det ena lett till det andra? 

– Det har varit väldigt mycket det senare faktiskt, att det ena har lett till det andra. Jag har varit nyfiken och när möjligheterna till att spela i andra länder har dykt upp så har det känts spännande. Det är många olika faktorer som lett till att det blivit ett bredare arbetsfält för mig. En sak som är bra också är att när jag spelar i världen så är det den engelska repertoaren som gäller och när jag spelar i Skandinavien så är det den svenska. Det är roligt att blanda! 

Det har gått nästan exakt halva ditt liv sedan du fick ditt stora genombrott 1994. Hur skulle du vilja sammanfatta tiden i rampljuset? 

– Jag har faktiskt inte tänkt på det på så sätt, jag brukar tänka att jag gjort det här i hela mitt vuxna liv. Men det stämmer ju att det är halva mitt liv också, det är ett annat sätt att se det. Om jag ska sammanfatta åren som gått sedan jag slog igenom med ett ord, så blir det: Privilegierad. Det bjuder på många upplevelser, det här yrket.

Du ser på kändisskapet med uppskattning alltså? 

– Ja men det gör jag, på så sätt att jag har en publik och att jag kan möta min publik. Sen finns det ju även aspekter med kändisskapet som kännas lite jobbiga ibland, så är det ju. Men att ha en publik, det är helt underbart. Och jag jag gillar min publik väldigt mycket, jag får så otroligt mycket uppskattning. Det blir väldigt starka känslor för mig ibland när det framgår att min musik har betytt mycket för människor. 

Lisa Ekdahl säger att hon trivs lika bra på med artistlivet på scenen som i skapandeprocessen med att skriva och spela in ny musik.  

– Jag gillar alla aspekterna, de ger så mycket till varandra. Det ena ger näring det till det andra. Sen att spela live är ju ändå något särskilt, publiken och platsen blir en del av en upplevelsen. Och medmusikanterna, förstås. Det som är speciellt med live är att det är en tillfällighet, en ögonblicksupplevelse. Det som sker händer bara just då. 

Under sin karriär har Lisa Ekdahl givit relativt få intervjuer. Under vissa år har det inte blivit några alls. Det är något hon väljer att inte förklara närmare när ämnet tas upp, utan hon nöjer sig med att rättframt konstatera faktum:

– Ibland gör jag en paus på några år, sedan kan det komma perioder då jag pratar lite mer. Nu de senaste åren, eller egentligen det senaste året, har jag gjort några intervjuer igen. 

Innan musiken tog över det mesta av den unga Lisas liv så drömde hon om att bli fotbollsspelare. Intresset finns kvar i viss mån, även om hon inte har följt sommarens dam-VM eller U21-EM så noga.

– Som barn var jag väldigt fotbollsintresserad och spelade väldigt mycket. Jag var ganska bra också, till en viss nivå. Jag blev utvald till Sörmlandslaget och så. Men ungefär där kom det till en nivå då de andra tjejerna helt enkelt var vassare, starkare, snabbare ... (skratt). Sen blev det en del annat som lockade och då slutade jag. 

Spelningen i Freluga blir hennes sista för sommaren. Hur den närmaste tiden efteråt ser ut för Lisa Ekdahl vet hon i nuläget inte riktigt själv: 

– Just nu är jag lite osäker, jag skulle vilja börja skriva nytt material men vill inte ropa hej innan jag börjat. Det kan dröja länge ibland innan jag får inspiration, och det är inte säkert att den kommer. Den inledande impulsen vill jag att den kommer spontant, men sedan – när jag väl har börjat skriva – så är det väldigt mycket hårt arbete som gäller.    

Hur går tankarna när du är inne i en kreativ period? 

– Jag försöker vara tillåtande i den processen, åtminstone i början. Jag släpper igenom ganska mycket och låter det inte finnas så mycket prestation runt det som kommer ut, det får komma senare – det går ju alltid att välja bort det som inte fungerar. Sedan gillar jag väldigt mycket  när jag kommer till den punkten där jag börjar tänka på det jag håller på med direkt när jag vaknar. Då arbetet går över i att bli en framåtrörelse som fortsätter av sig själv. 

Lisa är småbarnsförälder just nu, dottern Bianca har hunnit fylla tre år, men det är inga problem att kombinera föräldraskapet med artistlivet tycker hon. Hon har god rutin, då hon fick sitt första barn – Milton – samma år som hon slog igenom, 1994.  

– Jag har haft barn under hela mitt yrkesverksamma liv, så jag är väldigt van vid kombinationen att ha småbarn och vara artist. Det är något som faller sig helt naturligt för mig. 

I samband med "familjesnacket" passar hon på att avslöja att spelningen i Freluga blir något speciellt just på den fronten:

– Här kommer en exklusiv liten hemlighet (skratt): Min son kommer faktiskt att spela piano i Freluga. Han har sina egna grupper, så vi brukar inte arbeta tillsammans. Vi har spelat ihop ett par gånger utomlands, men det här blir vår gemensamma Sverigepremiär. 

Lisa Ekdahl har under de senaste tjugo åren arbetat en hel del utomlands och hon har turnerat i snart sagt hela världen. Det har gjort att hon känner sig hemma nästan var hon än kommer, säger hon.

– Jag kan känna mig hemma rätt snabbt på ganska många platser och det är ju en sida som passar ganska bra om man har det här yrket. 

Hon har sina små knep för att få till den rätta känslan. 

– Ibland stökar jag till mitt hotellrum lite, sprider omkring lite av mina saker och så. Och jag brukar ha med mig en vattenkokare och göra eget te. Det är en del i att känna sig hemma tycker jag, att man får dofter och smaker som känns som ens egna.  

Hoppas att du kommer att känna dig hemma i Freluga och Bollnäs också då. 

– Tack, det kommer jag säkert att göra. Jag ser fram väldigt, väldigt mycket mot konserten. Det blir dessutom min första utomhusspelning i Sverige på evigheter, så det blir också speciellt. 

Mer läsning

Annons