Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum släpper till i Voxnan

/
  • Så här ser det ut en bit uppströms från bron i Sunnerstaholm strax söder om Bollnäs. Till vänster om bron brukat det vara torrlagt, till höger ligger den damm där ett omlöp ska byggas för att förbättra fiskens vandringar.

I januari nästa år räknar Fortum med att sätta spaden i jorden för det nya kraftverksbygget vid Sunnerstaholm.

I samband med det söker Fortum tillstånd för en ändrad reglering av Voxsjön samt byggandet av ett omlöp förbi en damm i området. Det senare, menar Fortum, skulle innebära att dagens vandringshinder för fisken i Voxnan byggs bort.

Annons

Kraftstationen vid Sunnerstaholm strax söder om Bollnäs har 70 år på nacken. Under senare år har frågan om att anlägga en ny stötts och blötts och för ett år sedan fick Fortum det slutgiltiga tillståndet.

Arbetet med att bygga en ny kraftstation beräknas kunna starta i januari 2013 och i så fall ska den kunna vara klar att tas i drift någon gång under första halvåret 2015.

En ändrad reglering (jämnare vattenstånd) av Voxsjön och byggandet av ett omlöp förbi dammen en bit upp från torrfåran vid Sunnerstaholm ingår också i planerna.

- Under tillståndsprocessen har vi tillsammans med Hushållningssällskapet arbetat med utformningen av åtgärder vid dammen, åtgärder som påtagligt förbättrar miljön för boende och som ger bättre förutsättningarna för fiskebeståndet, säger Hans Rohlin på Fortum.

Förutom ett omlöp förbi dammen vill Fortum ha en minitappning av vatten i den fåra som annars, för det mesta, ser ut som ett kargt månlandskap.

- Med ett miniflöde på 0.95 kubikmeter per sekund, som vi föreslår, skulle det alltid finnas rinnande vatten i fåran, säger Hans Rohlin.

Det finns även ett preciserat maxflöde. Det ligger på 3.0 kubikmeter och avser sommarflödet. 1.9 kubik i sekunden bedöms räcka på våren, för att den biologiska mångfalden ska få sitt.

Tommy Vestersund, limnolog vid Bollnäs kommun, håller inte med. Han är inte alls imponerad av siffrorna över vattensläppen som Fortum och Hushållningssällskapet kommit fram till.

- I rapporten anges bland annat 2.1 kubikmeter som lägsta lågvattenföring. Att då acceptera 0.95 kubikmeter finns bara inte. Jag har tappat mitt förtroende för den här utredningen, säger Vestersund.

Bollnäs kommun kommer att yttra sig i frågan och tänker hålla fast vid sitt krav på ett vattensläpp på fyra kubikmeter på sommaren och tio på vintern.

Mer läsning

Annons