Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt väntan för personal på Höghammar

Nu fortsätter förhandlingarna om personalminskningar bland boendepersonal och assistenter på Höghammarskolan i Bollnäs efter sommaruppehållet.
Cirka 50 tjänster ska bort inom fackförbundet Kommunals område, när personalstyrkan ska anpassas till elevantal och ekonomi.

Annons

Gymnasiesärskolan Höghammar i Bollnäs är en av landets största, med som mest cirka 350 elever och ungefär lika många anställda – inom skola, boenden och fritidsverksamhet. Men under förra läsåret ökade avhoppen, samtidigt som antalet sökande inför höstterminen i år också blev färre än väntat.

I våras inleddes förhandlingar om personalminskningar. De hann inte bli klara före sommarlovet, men återupptogs på lärarsidan för ett par veckor sedan. (Där ska ett 40-tal lärartjänster bort – men efter tjänstledigheter, avtalspensioneringar och egna uppsägningar är det i dagsläget högst åtta pedagoger som riskerar uppsägning.)

På onsdagen återupptogs också förhandlingarna Inom Kommunals avtalsområde, där ett 50-tal tjänster ska bort – i första hand assistenter och boendepersonal vid Höghammarskolan.

- Det var en första sittning och vi fortsätter i nästa vecka, säger tillförordnade gymnasiechefen Inga Larsson.

De flesta som berörs av förhandlingarna med Kommunal, har uppsägningstider på tre– fyra månader och än så länge har ingen sagts upp. Inte heller på lärarsidan, där den vanligaste uppsägningstiden är sex månader, har några uppsägningstider börjat löpa – eftersom omplaceringsutredningar fortfarande pågår och förhandlingarna inte har avslutats.

Kostnaden för övertalig personal beräknas till minst 700 000 kronor i månaden.

Mer läsning

Annons