Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första gången utan marsch

/
  • SSU:s Kristoffer Lindberg, fullmäktigeledamot i Bollnäs, gick till hårt angrepp mot alliansens skattesänkningar. Samtidigt sviks stora grupper, inte minst ungdomarna, hävdade han.
  • Elin Lundgren från Gävle, socialdemokratisk riksdagsledamot, var huvudtalare i Bollnäs.
  • Brotorget dränktes av sol denna första maj. Ingvar Örners trio från Göteborg underhöll.

I 108 år har Socialdemokraterna i Bollnäs gått i demonstrationståg. Men i år slopades marschen från Onbacken till förmån för en familjedag på Brotorget.

Annons

Det var 1904 som den socialdemokratiska arbetarekommunen i Bollnäs bildades. Sedan dess har de röda fanorna vajat i demonstrationstågen under alla år i obruten följd.

Men trots att det "bara" blev ett torgmöte i år fanns det ändå mycket av polemik i de tal som hölls.

Det senare gällde särskilt anförandena av huvudtalaren Elin Lundgren och SSU:s Kristoffer Lindberg.

Styrkta av stigande opinionssiffror fokuserade de särskilt på ungdomsarbetslösheten och utbildningspolitiken. Och målet för angreppen var, inte oväntat, den borgerliga alliansregeringen.

- I dag försöker Moderaterna att släta över. De låtsas inte om att vår ungdomsarbetslöshet är enorm, större än i Europas krisländer, förklarade Elin Lundgren, riksdagsledamot från Gävle med sina rötter i Norrala.

Kristoffer Lindberg hävdade att regeringen är passiv – och han hittade en förklaring till det:

- Man minskar antalet högskoleplatser, man drar ned på vuxenutbildningen. Reinfeldt vill inte att alla ska ha en likvärdig utbildning. För i samma stund som alla får chansen så försvinner den elit som Moderaterna och alliansen vill skapa genom att satsa på högutbildade människor med hög inkomst.

Socialdemokratiska kommunalrådet Marie Centerwall höll också en kortare anförande. Men några nyheter som berörde kommunpolitiken i Bollnäs gavs inte alls.

250 personer kom till torgmötet och det var fler än de senaste åren.

Mer läsning

Annons