Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först fick han journalistpris – sedan sparkades han från radio

/

Under 1950-talet tillhörde han barhänget på Gugges i Bollnäs. 1971 fick han Stora journalistpriset, för att 1986 få sparken som lokalradiochef.
I morgon, torsdag, fyller Bo Carlson 80 år.

Annons

Sedan många år är det Göteborg som är Bo Carlsons hemvist. Men det var ändå i Bollnäs som allting började.

Det var också här han ingick i den lilla stadens jeunesse dorée, eller innegäng som vi kanske skulle säga i dag. De brukade träffas på just Gugges Bar i pensionat Odenvillan. Byggnaden låg mittemot museet.

Baren och hotellrörelsen drevs av Karl Gustaf "Gugge Nilsson och hans fru Gerda.

– Vi gick ofta dit, det var vårt ställe, säger Bo Carlson, som hade hoppat av realskolan efter bara ett par år.

Tanken var att han skulle ta över familjens tryckeri, granne med biografen Röda Kvarn. Det var där pappa Eric drev civiltryckeriet.

Intill tryckeriet hyrde även Hälsinge-Kuriren utrymmen för sin lokalredaktion.

Bröderna Carlsons Tryckeri var firmans namn.

– Min farfar och hans bror, som även hette Bror, hade startat verksamheten. Till den yngste medarbetarens uppgifter, alltså jag i det här fallet, hörde att tömma spottkoppen.

Bo fick en utbildning till typograf, men flyttade över som journalist till Kuriren 1956. Där hade han en gång börjat som radskrivare.

Därefter följde Åmålstidningen, Bohuslänningen i Uddevalla och Göteborgs-Tidningen innan han blev lektor vid journalisthögskolan i Göteborg. Där var han i två omgångar, 1965–1967 och 1974–1976.

– Det var en underlig känsla för en person som bara haft en skolgång på åtta år.

Han var i olika perioder också redaktionschef och ansvarig utgivare, liksom chefredaktör, för både kvällstidningen GT och numera helt avsomnade GHT, Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning.

Stora journalistpriset fick Bo Carlson för omläggningen av GHT till "en selektiv dagstidning med inriktning på analys, bakgrundsteckning och uppföljning av samhällsfrågor. Ett försök att trygga andratidningens framtid".

– Det hela byggde på att vi skulle bedriva en kvalificerad nyhetsjournalistik inom affärer, ekonomi, samhälle och kultur. Det skulle kännas lite wow-wow att läsa oss. Men när Bonniers satsade på Dagens Industri ville bankerna inte ställa upp och tidningen lades ändå ned några år senare.

Bo Carlsson blev i stället en av landets första lokalradiochefer 1976 – för Radio Göteborg. Och där väntade nya bataljer.

Bakgrunden var att satirprogrammet Kabaré Apropå drog på sig inte mindre än 15 fällningar i den dåvarande Radionämnden. Det blev också en fällande dom för yttrandefrihetsbrott i Göteborgs tingsrätt.

De flesta av de klandrade inslagen hade gjorts av Frank Gunnarsson. En del anknöt till nazismens judeutrotningar.

– Men Frank Gunnarsson var inte den dominerande. Det mesta hade egentligen skrivits av skådespelaren Kent Andersson, men Frank tog gärna på sig uppgiften att "spela Allan".

I efterhand tycker Bo Carlson att han agerade för passivt och att kontrollen brast. Han blev också avskedad under uppmärksammade former.

– Men jag hävdar fortfarande med emfas att all verksamhet i media har ett delegerat ansvar. Medarbetarna ska ha känsla för när kontakter med utgivaren krävs för en bedömning. Det är bara att konstatera att i det här fallet höll det inte.

Bo Carlson övergick i stället 1982 till att bli producent vid Sveriges Television. Där gjorde han bland annat Kvällsöppet med Per Grevér.

I dag delar han och frun Anna-Lisa tiden mellan Sverige och Spanien.

Sina bästa minnen har han från Bohuslänningen, där han var nattredaktör i slutet av 1950-talet och början av 60-talet.

– Ingenting slår känslan av när vaktmästaren kom upp med de första färdigtryckta tidningarna klockan halv två på natten.

Mer läsning

Annons