Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag på nya ägare till Nytorp

En storbonde, en entreprenör och en säljare – alla med anknytning till Arbrå/Vallsta-området – föreslås få köpa delar av lantbruksfastigheten Nytorp i Arbrå av Bollnäs kommun för 7,5 miljoner kronor.

Annons

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott var eniga bakom förslaget på onsdagseftermiddagen.

Kontaktperson för anbudet på 7,5 miljoner kronor är Jan-Erik Hansson, som är Hälsinglands största mjölkbonde med 550 kor och tre gårdar – i Vallsta, Ljusdal (Vallens gård) och Delsbo. Hans båda kompanjoner är Pär Eriksson, som är delägare i entreprenadföretaget DAB Holding i Vallsta och Pär Eklund, Orbaden, som arbetar som säljare.

Deras affärsidé för Nytorp är att skapa ett utbildningscenter med bland annat kortare kurser inom transport-, bygg- och anläggningsbranschen – och de hoppas också kunna starta en yrkeshögskola med inriktning mot den gröna näringen.

- Nu avvaktar vi det slutgiltiga politiska beslutet, säger Jan-Erik Hansson – som känner en "blandad glädje" över kommunledningens förslag:

- Det är ju ett stort projekt att dra i land, men vi tror på det här och har ett stort kontaktnät som vi ska utnyttja.

Det slutgiltiga beslutet ska fattas av kommunfullmäktige den 30 januari – och ska dessförinnan passera kommunstyrelsen den 12.

Tre anbud hade kommit in på fastigheten – där kommunen driver naturbruksutbildning på gymnasienivå till sommaren 2014 och kommer att hyra tillbaka delar av anläggningen till dess.

Tanken är att de nya ägarna ska ta över den 1 juli.

Mer läsning

Annons