Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfallet vid Orfa upprör

/
  • Slyn döljer en del, men inte allt. Hela området vid dalstationen känns stökigt.
  • Hanna-Lisa Ferm i Orbaden är oroad över förfallet vid dalstationen. Hon tycker att kommunen borde ingripa för att få området uppstädat.
  • Det är många år sedan Orfa upplevde sin storhetstid. I dag är det svårt att tro att det här fanns en populär alpin anläggning som vissa dagar lockade tusentals åkare.
  • Klippet är hämtat från Gefle Dagblad den 18 mars 1970. Den drygt en kilometer långa färden i linbanan till toppen tog bara åtta minuter.
  • Området kring dalstationen liknar mest en soptipp.
  • Även vid ett uthus intill dalstationen finns det skräp av olika slag.
  • Bensinfat finns det gott om. Stålvajrar ligger också utspridda.

Förfallet är totalt vid Orfa-anläggningens tidigare dalstation. Nu oroas ortsborna över bråten som ligger både i och utanför den gamla liftbyggnaden.

Annons

För drygt 41 år sedan, i mars 1970, invigdes skidanläggningen vid Åsberget.

Kontrasten jämfört med de rester som finns kvar vid dalstationen i dag är oändlig. Linbanan är borta sedan länge och backen strax intill består av tät sly. Vid linbanans grundläggning återstår det ett rektangulärt "hål".

- Ytterst borde kommunen ta ett ansvar. Även om det varit många ägare här så måste väl Bollnäs kommun stå för någon slags tillsyn. Det var ju dessutom ett kommunalt projekt från början, säger Hanna-Lisa Ferm i Orbaden.

Det som nu återfinns vid byggnaden liknar mest en soptipp. Bensinfat, ugnar, cementkrukor, vägskyltar, stolar, badkar, stålvajrar och ett skrotat solarium ligger utspridda både i och utanför dalstationen.

- Både människor och djur kan skadas. Jag promenerar här ibland och har retat mig på att inget görs, säger Hanna-Lisa Ferm

- Stugbyn ligger ju också strax intill. Det är definitivt inte trevligt att ha det så här.

Ägare till dalstationen – och marken där skidbacken fanns – är idag Eric Östberg från Norrhult i Småland. Han köpte skogsfastigheten på cirka 30 hektar 2006.

Från början kommer Eric Östberg från Undersvik. Men sedan många år driver han ett fastighetsbolag i Uppvidinge kommun. Han har också en stuga i Orbaden.

Om dalstationen säger han:

- Egentligen har ingen där att göra. Det är ett privat område och jag har satt upp både en vägbom och förbudsskyltar.

Tonen mjuknar dock under samtalets gång.

- Jag håller med om att det inte ser bra ut. Men jag har inte haft full rådighet över alla delar eftersom en del varit uthyrt som förråd till Korsnäs sociala stiftelse. I överenskommelsen ingick att hyresgästen skulle städa, säger Eric Östberg.

- Men nu förstår jag att det nog blir jag själv som får stå för alltsammans. Området ska röjas upp, jag ska se över det nästa år.

Mer läsning

Annons