Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på friskola i Söräng

I Segersta/Västansjö fortsätter kampen för att kommunen ska fortsätta driva de nedläggningshotade byskolorna. Men i Söräng är det nu fokus på friskoleplanerna i stället.

Annons

- Vi vill ha en långsiktig lösning – och det tror vi inte kommunen kommer att erbjuda, säger Pontus Rogala, som ingår i styrelsen för det nybildade friskolebolaget.

Den 20 juni ska kommunfullmäktige fatta beslut om framtiden för byskolorna i Söräng, Segersta och Västansjö. Den kompromiss som partiernas gruppledare ställt sig bakom, innebär att skolorna avvecklas i kommunal regi – men att kommunen ska "skapa förutsättningar för friskoleetableringar" i berörda bygder.

Från Söräng, där skolan hotades av nedläggning redan i slutet av förra året, finns sedan i januari en ansökan inne hos Skolinspektionen om att få starta friskola läsåret 2013/2014 – och beslutet väntas i höst.

Ansökan sågs från början som en gardering, ifall kommunen skulle besluta om nedläggning.

- Men nu, när sju partier har gått ut med en uppgörelse, räknar vi inte med fortsatt kommunal drift längre – i alla fall inte långsiktigt, säger Pontus Rogala. Han ingår i styrelsen för det nystartade bolaget Byskolorna i Bollnäs AB och i en arbetsgrupp som arbetar aktivt med planerna.

- Om vi ska få klart med friskoletillståndet, måste vi fokusera på det nu. Vi skulle kanske kunna protestera oss till en förändring av beslutet i fullmäktige, men tror inte att det skulle bli någon långsiktig lösning i alla fall.

Mer läsning

Annons