Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera nyheter på Träslottet

/
  • Förra sommaren hände inget i det röda huset, men nu har det fått liv.
  • Smedjan har inte använts på många, många år, men i sommar slamras det härinne igen.
  • Cecilia Forsberg och Klara Jakobsson skapar i målarrummet.
  • Svante Forsberg håller på att göra en häst i snickarboa. Märta Jacobsson står bredvid.
  • Anneli Järvegård och Agnetha Sawelin-Söderlund bakar riktiga hälsingebröd.
  • En glödhet bakugn.

Det händer både det ena och det andra på Träslottet. Och en del är nytt för i sommar. För nu luktar det rykande färskt bröd inne bagarstugan, skapas i snickarboa och det slamrar i smedjan.

Annons

För två år sedan tog Helena Modig och maken Lars över huvudarrendatorskapet för Träslottet i Arbrå. Då var det inget liv i det röda huset som rymmer både smedja och bageri. Men nu lever huset igen, i alla fall i sommar.

Inne i bagarstugan jobbar Agnetha Sawelin-Söderlund och Anneli Järvegård för fullt. I vanliga fall håller de på med hantverk på varsitt håll, men i sommar driver de tillsammans Hälsingebakat.

– Förra sommaren ställde vi båda ut hantverk i pop-upbutiken här intill. Då kom idén upp eftersom vi båda tycker om att baka, berättar Anneli Järvegård.

De har dammat av gamla brödrecept från Hälsingland. Nu har de hållit på att baka glödhoppa, tunnbröd och det egna påfundet hälsingekaka sedan i midsomras och bröden gräddas i den stora vedeldade bakugnen. Minst två dagar i veckan är de här på Träslottet.

– Det är så roligt och den här fina miljön gör det värt att åka hit, tycker Agneta Sawelin-Söderlund som bor en bit bortom Korskrogen.

I smedjan, på andra sidan väggen, har en smed installerat sig. En månad framåt, två dagar i veckan, kommer han att göra svartsmide. Det första gången på väldigt många år som det smids där inne.

Andra nyheter på Träslottet i sommar är snickarboa och målarrummet. Här kan de yngre besökarna skapa. Svante Forsberg håller på att göra en häst i trä och det är med till synes van hand.

– Hemma hos oss har vi också en snickarbod där jag brukar jag vara. Sist gjorde jag en golfklubba. Det roligaste med att snickra är att spika, tycker han.

Andra som gillar att skapa är Cecilia Forsberg och Klara Jakobsson som är inne i målarrummet.

– Det blir fint och när man är klar kan man leka med det, säger Klara Jakobsson som målar en racket i trä.

Mer läsning

Annons