Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flyktingar till Bollnäs

Bollnäs kommun ska teckna avtal om att emot 100–120 flyktingar per år under de närmaste två åren. Det föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott.

Annons

Under 2012 hade kommunen ett avtal med länsstyrelsen om att ta emot 50–70 flyktingar – med en schablonersättning från staten, via Migrationsverket, under två år. (Dessutom beviljar Arbetsförmedlingen etableringsersättning till de enskilda personerna.) Men när allt större flyktingströmmar kommer till Sverige, behövs fler platser i hela landet.

- Det gäller framförallt flyktingar från kriget i Syrien – och från Afghanistan och Somalia, säger kommunalrådet Marie Centerwall (S). Och det är bättre att planera för ett ökat mottagande än att bara vänta på att det kommer människor som behöver skydd, anser hon.

Förslaget till kommunstyrelsen är en tillfällig ökning av flyktingmottagandet under två år – till nivån 100–120 flyktingar, varav 17 ensamkommande flyktingbarn upp till 18 års ålder.

När det gäller de ensamkommande barnen föreslås ingen ökning jämfört med tidigare:

- Där tycker vi att den nuvarande nivån är den lämpligaste. För dem behövs en helt annan organisation med hem för vård och boende.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott står eniga bakom förslaget.

- Det här är ett samlat ansvar för hela kommunen och alla måste engagera sig för ett bra mottagande och en kraftfull integration, säger Marie Centerwall. Och det är viktigt att de bostadsföretag som finns i kommunen hjälper till med bostäder.

Under förra året tog Bollnäs kommun emot drygt 80 flyktingar – alltså fler än i gällande avtal.

- Det verkliga antalet kan variera något år från år, säger Axel Arvidsson som är chef för kommunens integrationsenhet. I fjol var det till exempel ett 40-tal av det totala antalet, som bosatte sig här som inneboende hos släkt eller vänner.

Mer läsning

Annons