Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får rätt till skolskjuts

/
  • Catrin Svang och dottern Hilda hoppas på busskort från kommunen, när Hilda nu börjar nian.

Från och med skolstarten i nästa vecka, gäller nya regler för kostnadsfri skolskjuts i Bollnäs kommun. Nu blir det åter möjligt att få busskort till en annan skola än den som kommunen skulle ha anvisat.
Kommunen måste rätta sig efter den nya skollagen.

Annons

Under sommarlovet för två år sedan ändrade barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs reglerna för rätten till skolskjuts. Tidigare hade eleverna fått skolskjuts till valfri grundskola i kommunen (om avståndet var tillräckligt långt) – men från höstterminen 2009 gällde rätten enbart till den skola som kommunen anvisade.

- Det var ett kryphål i den tidigare skollagen, som vi var tvungna att utnyttja för att spara pengar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S). Frågan är om det var moraliskt rätt och riktigt av oss – men den nya skollagen är ett sätt för regering och riksdag att täppa till kryphålet.

Enligt de nya bestämmelserna, ska bedömningen ske i varje enskilt fall – men utgå ifrån de skyldigheter som kommunen skulle ha haft om eleven hade valt att gå i den anvisade skolan. Men de kilometergränser som finns, måste också uppfyllas för den valda skolan – och det får heller inte innebära "organisatoriska eller ekonomiska svårigheter" för kommunen.

Catrin Svang i Hällbo, mellan Bollnäs och Kilafors, valde Gärdesskolan i Bollnäs (i stället för Kilafors skola) för dottern Hilda, när hon skulle börja sjuan 2009.

- Nu har vi betalat drygt 300 kronor i månaden för busskortet i två år. Men det som upprörde mest, var att vi inte informerades om ändringarna när vi skulle välja skola under våren 2009.

Nu ska Hilda börja nian Catrin Svang hoppas på de nya reglerna:

- Det är suveränt om vi slipper betala busskort ett år i alla fall.

Mer läsning

Annons