Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler beroende av bidrag

Kostnaderna för försörjningsstöd (socialbidrag) i Bollnäs kommun väntas bli cirka 22 miljoner kronor nästa år. Det innebär att budgeten för stödet behöver utökas med 3,4 miljoner, jämfört med i år.

Annons

Kostnaderna för försörjningsstöd ökar, både i landet som helhet och i kommunen. Och när socialnämnden på torsdagen diskuterade förslaget till budget för nästa år, fick socialchefen Lennart Nyman svara på frågor om bland annat den föreslagna ökningen av anslaget till försörjningsstöd – med drygt tre miljoner kronor.

- Det handlar bland annat om befarade effekter av den nya etableringslagen för nyanlända invandrare, sa han. Pengar från staten, som tidigare gick till kommunerna under de första åren, går nu till Arbetsförmedlingen i stället – för att de ska få människor i arbete. Men nu ser vi att många inte kommer ut i arbete inom de två år som det handlar om, utan blir beroende av försörjningsstöd i kommunerna i stället.

Det har blivit en kraftig förskjutning av försörjningsstödet över huvud taget under senare år, konstaterar Lennart Nyman:

- I Sverige som helhet betalas det nu ut mer pengar i försörjningsstöd än i arbetslöshetsersättning till arbetssökande. Och både arbetslösa och tidigare sjukskrivna hänvisas till kommunernas socialkontor för sin försörjning. Vårt system med försörjningsstöd är tänkt för kortare, tillfälliga insatser – nu handlar det allt oftare om försörjning år ut och år in.

Mer läsning

Annons