Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler barn vaccineras mot hepatit B

/
  • Mamma Helen Ström försöker få sonen Jack att tänka på något annat när BVC-sköterskan Lisa Jonsson vaccinerar honom mot hepatit B.

Hepatit B ingår inte i det allmänna barnvaccinationsprogrammet och det är upp till varje landsting att erbjuda vaccinationsmöjlighet. I Gävleborg kostar det 500 kronor extra att få barn vaccinerade mot hepatit B, men i Bollnäs väljer ändå de allra flesta att vaccinera barnen.

Annons

Redan för 20 år sedan rekommenderade WHO allmän barnvaccinering mot hepatit B. I Europa har dock Skandinavien, Holland, England och Irland hittills avstått. Skälen har varit den låga förekomsten och därmed den låga risken för infektion i förhållande till kostnaden.

Det här vänder sig nu allt fler infektions- och smittskyddsläkare emot och även Socialstyrelsen är positiv till att införa allmän vaccinering mot hepatit B. Man håller för närvarande på med en utredning, men just nu är det upp till varje landsting hur man väljer att göra.

I Gävleborg har man tidigare bara vaccinerat riskgrupper, barn med smittade föräldrar eller barn med utomeuropeiskt födda föräldrar. Men i år har man infört möjligheten för alla barn att, mot en extra kostnad på 500 kronor, bli vaccinerade även mot hepatit B.

Helen Ström var under tisdagen på Bollnäs BVC för att vaccinera sin son, Jack, mot hepatit B. Trots kostnaden på 500 kronor var det enligt henne en självklarhet.

- Vi vill ju ge honom det bästa, säger Helen Ström. Vi brukar åka utomlands och även om vi inte planerar något nu så vill vi ge Jack ett bra skydd för framtiden.

Och enligt Lisa Jonsson, BVC-sköterska i Bollnäs, resonerar de flesta föräldrar i Bollnäs likadant. De flesta i Bollnäs vaccinerar nu sina barn mot hepatit B.

- Det finns fortfarande några som av olika anledningar inte vill, säger hon. Men i dag är ju samhället mer internationellt överhuvudtaget. Vi reser allt mer över hela världen och det kommer även hit människor från andra delar av världen.

Mer läsning

Annons