Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärme snart även i Norrborn

/
  • Flera av industrierna i Norrborn kommer att kunna anslutas under senhösten om allt går som beräknat.

Centrala Bollnäs fjärrvärmenät växer ytterligare. Nu utvidgas det också till industriområdet i Norrborn, 5,3 kilometer från värmeverket.

- Det blir den punkt som hamnar längst ut på nätet, säger Mikael Strandberg, vd för kommunala Bollnäs Energi AB.

Annons

Utbyggnaden – kostnadsberäknad till nio miljoner kronor – beräknas starta i slutet av veckan. Entreprenör för grävningarna är Hammarströms Trädgårdsanläggningar i Bollnäs.

De industriföretag som kommer att anslutas eldas i dag med olja.

- Att vi får bort de fossila bränslena innebär naturligtvis stora miljövinster, säger Mikael Strandberg.

Företag som Secura, Kesam, Parator och Bruks i Bollnäs ingår bland de nya kunderna. Anslutningarna beräknas ske i höst, senast i november ska allt vara i drift.

Det som gjort utökningen möjlig är storsatsningen på utbyggnaden av fjärrvärmeverket i Säversta. Den nya kraftvärmepannan där invigdes i maj.

- Utan den satsningen hade det inte varit någon vits med en utbyggnad till Norrborn. Visst hade vi kunnat leverera fjärrvärme även då, men det hade samtidigt inneburit att vi periodvis hade tvingats använda mer olja i Säversta. Problemen skulle bara ha flyttats, säger Mikael Strandberg.

Det nya ledningsnätet till Norrborn ansluts som en fortsättning på ledningen från Björktjära och Framnäs. Det handlar om en förlängning med två kilometer.

Dragningen görs i huvudsak på västra sidan av riksväg 83, parallellt med gång- och cykelvägen. I höjd med varuhuset Albert & Herbert sker en genomborrning med stålrör under riksvägen. Inne i den dras fjärrvärmeledningen.

Mer läsning

Annons