Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällvandringen blev ett minne för livet

/

Det blev en oförglömlig resa för Kilaforseleverna som vandrade till Helags i Härjedalsfjällen. Här är deras egna bilder från resan.

Annons

Det var i början av september som 14 högstadieelever från Kilafors fick uppleva några annorlunda skoldagar då de fick bestiga Helags i Härjedalsfjällen. Vi fick träffa eleverna och lärarna Jonas Olsson och Joakim Stigsvala innan avfärd, då eleverna övade på att sätta upp tält och planerade packning.

Läs även: Fjällvandring på schemat

Nu är fjällvandringen över och Jonas Olsson summerar fjällvandringen som ett minne för livet:

– Ungdomarna var fantastiska och vi hade fina dagar i fjällen. Så här i efterhand har jag bara hört positiva reaktioner. Många upplevde dippar, när energin var slut eller kanske skorna skavde, men de minnena är inte lika starka som de roliga, säger han.

Kilaforselevernas fjällvandring är en del av ett nationellt forskningsprojekt via GIH i Stockholm och vandringen har till viss del sponsras av ett stipendium från Svenska Turistföreningen.

– Många ungdomar blev förvånade över hur mycket mat man behöver när man fjällvandrar. Det handlade om planering och prioritering. Innan var många besvärade över saknaden av toalett, men efter några dagar på fjället var det ingen som reflekterade över det, säger Jonas Olsson.

Hälften av eleverna valde att bestiga Helagstoppen och vandringen var tuff. Som belöning fick de uppleva en fantastisk utsikt.

– Det känns som att många mognade under vandringen. Vi har inte bara lärt oss mer om natur och friluftsliv, utan också mer om oss själva och varandra. Jag hoppas verkligen att vi kan få möjlighet att erbjuda fler elever att fjällvandra, säger Jonas Olsson.

Mer läsning

Annons