Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fixa ström deras jobb

/

- Nu har det vänt. Nu kan vi omfattningen och vet vad som behöver göras var.
Stefan Hansson har bråda dagar och kvällar efter stormen Dagmar. Tidigare jobbade han åt Fortum. Nu är han anställd av Eltel Networks.

Annons

Eltel Networks är ett europeiskt företag med 8 500 anställda (2 500 i Sverige) som bygger och underhåller el- och teleinstallationer och som Fortum anlitar för ledningsreparationer efter exempelvis stormskador.

Stefan Hansson var med och röjde upp efter stormen Gudrun i Småland 2005.

- Den var ju värre, det måste man säga.

Men Dagmar har också ställt till det. Rejält. Skadorna på ledningarna är omfattande.

På torsdagen är Stefan Hansson, beredaren (hans yrkestitel) Stefan Hansson, på plats ett par kilometer in efter vägen mot Snaten och Mörtsjö för att styra upp jobbet med den 10-kilovoltsledning som transporterar 10 500 volt och försörjer ett betydande antal hushåll från Tomterna ända ner mot Arbrå.

- Vi räknar med att kunna slå på strömmen runt 15-tiden, säger Stefan Hansson.

Hela insatsen påbörjades tidigt på torsdagsmorgonen. Då kom Per Eriksson, anställd av Vallsta skogsmaskiner, med en monsterliknande skördare på cirka 20 ton. Hans uppgift: Att rensa bort ett par hundra träd som låg på ledningen. Efter fem timmar fanns inte ett träd kvar.

En bit högre upp satte Mariestadsduon Anders och Christer Pettersson från Infratech Nordic – som sysslar med elarbeten och högspänning och som också har avtal med Fortum – igång med själva ledningsjobbet.

- Egentligen, säger Stefan Hansson, är den här ledningen förberedd och ska "tåla påslag av kvist". Men det är ju uppenbart att den inte har pallat för påfrestningarna.

Nästa uppgift för "Petterssons" blir hängkabelarbeten, att skapa fungerande distributionsledningar om 0,4 kilovolt fram till enskilda fastigheter.

- Uj, det är mycket kvar att göra. Men nu börjar vi i alla fall skönja en sorts slut, säger Stefan Hansson.

Mer läsning

Annons