Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filadelfia lägger ner

/
  • Det är inga dystra miner hos pastorsparet Gunnie och Bertil Persson, trots att Filadelfiaförsamlingen försvinner. De känner sig trygga med att lämna över till Betelförsamlingen i Runemo.
  • Hilding Westlund (längst fram i mitten) och församlingens äldstekår på 1950-talet.
  • Filadelfiaförsamlingens första evangelist; Ursila Claesson.
  • Församlingsmedlemmen Kerstin Larsson blev 1952 utsänd till Liberia. Under 20 år arbetade hon troget för de spetälska. Hon gick från by till by, från hydda till hydda och gav de sjuka mat och gåvor. Engagemanget fick hon efter att ha besökt spetälskehemmet i Järvsö.
  • Pingstkyrkan såldes för ett par år sedan då Filadelfiaförsamlingen inte längre klarade av att driva den ekonomiskt.
  • Filadelfiaevangelisten Stanley Sjöberg som tonåring i Arbrå. Han är i dag en kändis inom pingströrelsen.

Den 27 september 1929 bildades Filadelfiaförsamlingen av 26 personer i Koldemo.

I dag, nästan 83 år senare, avslutar Arbråförsamlingen sin verksamhet. Nu tar Betel i Runemo över.

Annons

Vi träffar pastorsparet Bertil och Gunnie Persson hemma i lägenheten i Arbrå. Det är dagen efter avslutningsmötet i gamla Pingstkyrkan, som numera går under namnet Porten.

– Det var vemodigt, det blev en liten klump i halsen. Vi har varit som en stor familj, säger Gunnie.

I 30 år har Bertil nu varit pastor och föreståndare.

– När vi kom hit var det ett 50-tal medlemmar och det växte ganska snabbt till över 80, berättar han.

Men Filadelfiaförsamlingens historia går tillbaka längre än så. Redan 1929 startades den av medlemmar ur Saronförsamlingen i Vallsta.

I takt med att församlingen växte ökade också behovet av större lokaler. Kassören Martin Westlund klev därför in på Handelsbanken i Arbrå 1936 för att låna 50 000 kronor för att bygga en kyrkai centrala Arbrå. I april 1937 invigdes den.

Församlingen har haft närmare 700 medlemmar. Filadelfia har haft ett rikt sång- och musikliv och många barn- och ungdomsverksamheter.

2010 såldes Pingstkyrkan i Arbrå till Lilian och Bertil Neider i Alfta, på grund av sviktande ekonomi. Filadelfiaförsamlingen fortsatte dock att hyra lokalen för sin verksamhet. När underlag fattades för ny styrelse togs beslutet att lägga ner verksamheten.

Under söndagen hölls ett avslutningsmöte tillsammans med Betelförsamlingen i Runemo. Kyrkan var fylld till sista plats när Filadelfiaförsamlingen lämnade över stafettpinnen.

En del av medlemmarna följer med till Betelförsamlingen, medan andra går över till Filadelfia i Järvsö, Forsbrokyrkan i Arbrå eller till Pingstkyrkan i Bollnäs.

Mer läsning

Annons