Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiberutbyggnad klar till Ren

/
  • Fiberutbyggnaden fortsätter även nästa år och 2014. Under det närmaste året ska större delen av Björktjära också få fiber via kabel.

Ytterligare 330 villor i Bollnäs får bredband via fiber under november och december. Det betyder att totalt 650 egnahem i kommunen kommer att vara anslutna vid årsskiftet.
- Men teoretiskt finns det över 7 500 villor som skulle kunna efterfråga fiber, säger Anders Lantz, stadsnätschef i kommunägda Bollnäs Energi AB.

Annons

Förra året byggdes fibernätet ut på Granberg och i år är det i Ren som den stora utbyggnaden görs. Nästa år handlar det om att göra klart i Björktjära, för att därefter – 2014 – ansluta Brånan. De flesta flerfamiljshusen i Bollnäs tätort har redan uppkopplingar via olika leverantörer.

Sedan den 1 november har villaägare i Ren och delar av Arbrå kunnat ta del av tjänsterna. Och delar av Björktjära kommer att anslutas från 1 december.

Bollnäs Energi har jobbat sedan i somras med att gräva ned fiberoptisk kabel.

- Det har varit ett stort projekt för oss. Hittills i år har vi investerat 14 miljoner kronor i nätet, säger Anders Lantz.

Utbyggnaden av fibernätet syftar även till att ansluta kommunala verksamheter och företag.

- Vi strävar efter att hela Bollnäs kommun ska få en bra infrastruktur och anslutningen av centrala villaområden samt större orter i kommunen tar oss steg för steg närmare målet, säger Anders Lantz

På tur att anslutas till stadsnätet står även Rengsjö och de byar som ligger strax intill. För den delen – kostnadsberäknad till 12 miljoner kronor – sker finansieringen genom kommunen och statliga Jordbruksverket.

Men även från andra kransorter trycks det på för att påskynda utvecklingen. Många kunder har idag så kallade ADSL-abonnemang via telefonjacken, men vill ha fiber. Det statliga målet är 90 procent av invånarna i landet ska ha tillgång till fiber senast 2020.

Mer läsning

Annons