Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem år efter konstaterade brister: Bollnäs reningsverk i Häggesta rustas för 80 miljoner

/
  • Bollnäs reningsverk i Häggesta byggdes i början på 1960-talet.

Fem år efter att bristerna konstaterades är nu arbetet i gång. Reningsverket i Häggesta ska rustas för 80 miljoner kronor.

Annons

Reningsverket – som renar avloppsvatten från tätorten samt Lottefors och Freluga är i stort behov av renovering. Redan 1991 kostades man på förbättringar i själva slamhanteringen, men nu krävs ytterligare förbättringar.

Läs även: Satsning på reningsverket

– Det här var något vi kunde konstatera redan för fem år sedan, säger Jan Elversson, handläggare på det kommunala bolaget Helsinge Vatten AB.

De äldsta delarna av reningsverket i Häggesta är 50 år gamla – invigningen skedde 1964 – och ombyggnaden av avloppsreningsverket ses som en viktig insats för miljön. Både arbetsmiljön för de anställda och flera tekniska delar måste åtgärdas.

Ventilationen har dömts ut som undermålig och ett nytt grovrensningshus krävs. Renseri, sandhantering, rötkammare, slammottagning, avvattning och förbättringar i biostegsprocessen är några av de delar som ska åtgärdas för att uppnå en optimal rening.

Läs även: Sprucken kalkyl för reningsverk

Redan nu har etapp ett inletts med bygget av en ny personalbyggnad utanför och under 2016 kommer arbetet att gå vidare med etapp två, en upprustning inuti reningsverket. Totalt ska arbetet kosta 80 miljoner kronor.

– Man kan väl säga att det rör sig om en allmän upprustning invändigt, bland annat med ny ventilation, säger Jan Elversson. Etapp två kommer att inledas under 2016 och avslutas under 2017.

Hela projektet och därmed även kostnaderna kommer alltså att spänna över tre år.

Läs även: Dammsugning i Varpen

Mer läsning

Annons