Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fårbonde vill ha mer av staten

/
  • Georg Olsson utfordrar sina pälsfår hemma i Hårga. De behöver bara höra hans röst för att skockas.

Ersättningen för rovdjursstängsel höjs från 20 kronor till 50 kronor per meter. Men det räcker inte enligt fårbonden Georg Olsson i Hårga utanför Kilafors.

- För att få full kostnadstäckning behövs det betydligt mer, ungefär 85 kronor, säger han.

Annons

Georg Olsson och hans fru Ann-Helen har haft får ända sedan 1969, parallellt med sina jobb som lärare. Georg har jobbat deltid med aveln och uppfödningen av pälsfår.

Periodvis har rörelsen varit ganska stor med som mest 110 tackor och 220 lamm samtidigt. I dag är skalan betydligt mindre med ett 20-tal tackor och baggar plus 30 lamm.

Redan för 23 år sedan var Georg och Ann-Helen med om en mycket omskakande händelse med rovdjur inblandade. På ett inhägnat skogsområde med elstängsel i Håkanbo, nära Holmsveden, hade de tillsammans med tre andra familjer 600 djur på bete.

Det var då två vargar slog till i en attack som närmast kan beskrivas som en massaker. Facit blev att 54 får och lamm miste livet. En del dog direkt, andra fick spåras upp och avlivas sedan de rivits svårt.

Det här var ett av de allra första vargangreppen i södra Hälsingland.

- Något liknande vill man aldrig vara med om igen. Sedan dess har vi inte haft några skogsbeten av det slaget, säger Georg.

- Angreppet kom helt abrupt och oväntat. Ingen var då beredd på att det skulle kunna ske, det existerade inte ens på stjärnhimlen. En följd blev också att vi gick miste om 100 hektar bete.

Några nya tragedier har inte inträffat i rörelsen. När familjen Olsson haft fåren närmare gården har det räckt med vanliga fårstängsel och så kallade flexinät, en typ av plastmaterial kombinerade med eltrådar.

- Det är nät som är väldigt enkla att sätta upp och flytta. För oss har det inneburit att vi kunnat bedriva en rationell verksamhet. Flexinäten håller mycket länge och inköpen är ingenting som tynger. Kostnaden är närmast försumbar när den kan fördelas på många år.

Men med en växande vargstam krävs det kraftigare utrustning. Nu rekommenderas fyr- eller femtrådigt elstängsel för att hindra rovdjursangrepp från varg, björn och lo. För att stoppa vargen – som utgör det största hotet – måste den hindras från att krypande ta sig in fårhagarna. Den översta eltråden sätts 110 centimeter ovanför marken.

Dessa stängsel är dyrare och kräver mycket mer av arbetsinsatser när de ska monteras upp.

- Höjningen av ersättningen med 30 kronor per meter är förstås bra i sig, men det räcker inte för att kompensera de ökade kostnaderna. Jag tycker att staten bör ta hela ansvaret för den rovdjurspolitik som förs och stå för alla merkostnader, betonar Georg Olsson.

Mer läsning

Annons