Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för skottlossning på Gärdet

Den man som i somras avlossade ett avsågat hagelgevär alldeles intill huvudet på en annan man fick på onsdagen sin dom. Hudiksvalls tingsrätt dömer honom för både olaga hot och grovt vapenbrott.

Annons

Ett år i fängelse och skadestånd på 20 000 kronor blev straffet för den man i 50-årsåldern som natten mellan den 15 och 16 juli löste en dispyt genom att hämta ett gevär och skjuta skarpt. Geväret avlossades nära intill en annan mans huvud och efter händelsen har den mannen drabbats av hörselproblem och sömnsvårigheter.

Männen var obekanta för varandra men stötte ihop med varandra när den nu dömde mannen var ute och rastade sina hundar på Gärdet i Bollnäs. Den andre mannen var på väg till en kvinnlig bekant som var bosatt alldeles i närheten och när männen möttes började de att samtala med varandra.

Männen har olika utsagor om vad som sedan hände men de blev i alla fall osams och mannen i 50-årsåldern sprang in till sin lägenhet och hämtade ett avsågat hagelgevär. Han hotade sedan sin antagonist med vapnet och avlossade även ett skott nära intill den andre mannens huvud.

Den nu dömde mannen hävdar att han under flera år känt sig hotad, men tingsrätten finner att han inte ens felaktigt kan ha trott att han vid det här tillfället befann sig i en nödvärnssituation. Därför dömdes också mannen för grovt olaga hot.

Vid polisens husrannsakan hemma hos mannen hittades det avsågade hagelgeväret nerstoppat i en tvättkorg. I lägenheten hittades även ammunition, en väska med två vapenhölster och skyddsvästar.

Eftersom han saknade tillstånd för såväl vapen som ammunition döms han dessutom för grovt vapenbrott och vapnen och ammunitionen har beslagtagits och förstörts av polisen. Skyddsvästarna och vapenhölstren får han emellertid behålla i sin ägo.

Rätten konstaterar också att den man som han bråkade med ska ersättas för såväl kränkning som sveda och värk till en sammanlagd summa av 20 000 kronor.

Mer läsning

Annons