Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fahed och Raafat sprang för Bollnäs GIF

/
  • Ali Fuad Fahed (till vänster) och Adel Josef G Raafat pustar ut efter lördagens stadslopp i Bollnäs. Nästan 3 000 kronor sprang grabbarna in, pengar som oavkortat går till Bollnäs GIF.

De kom till Sverige för tre år sedan som ensamkommande flyktingbarn. På lördagen sprang de stadsloppet i Bollnäs och drog in 3 000 kronor till Bollnäs GIF.

Annons

Ali Fuad Fahed från Somalia och Adel Josef G Raafat från Syrien är båda 17 år. De kom till Sverige en kall och vintrig dag för drygt tre år sedan och efter ett par månader på ett flyktingboende i Solna fick de besked om att de skulle norrut, till en liten ort utanför Bollnäs som hette Kilafors.

En stor omställning för två 14-åriga grabbar, som var vana betydligt större ställen, som Mogadishu i Somalia och Damaskus i Syrien.

Raafat vill inte prata om sin bakgrund, att se bakåt gör fortfarande för ont, Fahed är mer frispråkig på den punkten.

- Jag tappade bort mina föräldrar hemma i Somalia och kom ensam till Sverige, säger han.

I somras återförenades Fahed med sina föräldrar, som nu bor i Turkiet.

Fahed trivs med livet här och han känner sig accepterad i det svenska samhället. Han pratar svenska bra, går i nian på Granbergsskolan och siktar på en framtid som polis.

Fahed är duktig på fotboll och spelar med Hällbo i division V och i pojkallsvenskan med Bollnäs. Bandy nöjer han sig med att titta på.

- Två gånger har jag försökt åka skridskor, båda gångerna ramlade jag och slog mig. Att åka skridskor är ju livsfarligt, säger han.

Men Fahed är given i Flamesklacken på Sävstaås och han har sett Giffarnas båda finaler.

Det har även kompisen Raafat gjort och han hade inte mer än kommit till Kilafors förrän han blev bandyfrälst.

Det är Micke Kolsmyrs fel, eller förtjänst.

Han jobbar på flyktingboendet i Kilafors och fick uppdraget att hämta Raafat i Solna den där vinterdagen för drygt tre år sedan.

- I bilen hemåt ägnade Micke halva tiden åt att prata bandy och tydligen fastnade det nånting, fast jag egentligen inte förstod vad han sa, skrattar Raafat.

Det där var en söndag, på tisdagen hade Giffarna Broberg hemma och i Flamesklacken stod Raafat och gjorde så gott han kunde för att hänga med i hejarramsorna.

- Det var det första jag lärde mig på svenska, säger han.

Nu kan han mer än så. Raafat går på Torsbergsgymnasiet och läser in årskurs nio. Svenska, matte och en del ämnen till har han redan klarat, men några återstår för att han ska kunna söka det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Det är det som hägrar. På sikt vill Raafat bli stridspilot.

- Jag vet inte varför, men det har varit mitt mål sedan jag var liten.

Att springa stadsloppet var ett sätt för Fahed och Raafat att stötta föreningen de så snabbt tagit till sina hjärtan. Initiativet var deras eget och sponsorer hade de själva fixat.

Faheds sponsorer bidrog med 53 kronor för varje varv han sprang, Raafats med 58 kronor.

Raafat klarade 22 varv, trots ett tillfälligt stopp på grund av näsblod, Fahed sprang 31 varv, utan stopp. Det inbringade totalt 2 919 kronor till Bollnäs GIF.

Mer läsning

Annons