Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket går vidare med arbetsmiljöproblem

Skyddsombuden har i dag lämnat in en så kallad hänvändelse till Arbetsmiljöverket med anledning av arbetsplatsproblematiken vid Sörängs förskola.

Annons

På Pilotens förskola i Söräng arbetar två barnskötare (Kommunal) och sex förskollärare (Lärarförbundet).

De upplever i dag sitt läge som närmast desperat och uttrycker sig i termer som "vi orkar inte mer" och "barnens behov tar stryk varje dag". Personalen säger att de inte hinner med sitt jobb, långt mindre ta ut lagstadgade raster.

Jan Lahenkorva, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är medveten om att sjukskrivningarna bland förskolepersonal ökat på ett smått alarmerande sätt.

- Det måste vi göra något åt, säger Lahenkorva. Just nu jobbar förvaltningen med en utredning som syftar till att reducera barngruppernas storlek. Vi får en delredovisning i nämnden den 28 november.

Han vill, när det är ekonomiskt möjligt och det är det förmodligen inte förrän 2014, höja förskolepengen. Nu har Sörängs förskola den lägsta förskolepengen av samtliga förskolor.

Missförhållandena resulterade i att facken kontaktades för att driva frågan. Kristin Lisshamre är skyddsombud för Lärarförbundet. Christina Hildingsson är huvudskyddsombud för Kommunal. De "begärde åtgärd" av kommunen - arbetsgivaren - och fick svar i slutet av förra veckan.

Personalen upplevde svaret mest som ett konstaterande av nuläget.

Därför kopplar de fackliga ombuden nu in Arbetsmiljöverket för att med gällande arbetsmiljölagstiftning försöka få en förbättring till stånd.

Arbetsmiljöverkets tillsyn bedrivs bland annat genom inspektioner ute på arbetsplatser. Sörängs förskola kan förmodligen räkna med ett besök.

Mer läsning

Annons