Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra fullmäktige om SJ-området

/
  • Kommunfullmäktige i Bollnäs debatterade SJ-området, arenafrågan – och vindparken Annefors på måndagskvällen.

Oppositionen fick igenom en återremiss, när kommunfullmäktige diskuterade utvecklingen av SJ-området – med eller utan bandyhall – på måndagskvällen.

Men det betyder inte att beslutet i sakfrågorna skjuts upp särskilt länge. Ärendet kommer upp igen vid ett extra fullmäktigemöte redan den 13 november.

Annons

Det blev det en lång debatt med många inlägg, när politikerna i fullmäktige diskuterade de olika alternativen för utveckling av SJ-området och frågan om en bandyhall i Bollnäs.

Majoritetens förslag – som stöds av S, FP, V, SVP och MP – var att kommunen ska ha full kontroll över Bro 4:4, alltså den del av SJ-området som kommunen köpte 2009. Och majoriteten vill inte ha någon bandyarena på området.

- En hall skulle blockera möjligheterna till den levande stadsdel som vi vill utforma, sa kommunalrådet Marie Centerwall (S) bland annat när hon presenterade förslaget. Och alternativet med ett privat företag som bygger skulle innebära ett risktagande och vågspel för kommunen – och samtidigt en fördröjning av en bandyhall, argumenterade hon.

Majoriteten vill i stället planera för en hall på Sävstaås, samtidigt som idrottsplatsen där får en nödvändig upprustning.

Oppositionspartierna BP, M och KD föreslog i stället att Bollnäs Arena AB – som vill köpa kommunens mark på SJ-området och tillsammans med byggföretaget PEAB investera i bland annat en bandyarena där – ska få sex månader på sig att närmare presentera sitt koncept och visa att deras idéer är hållbara.

- Vi tror det är en större risk för kommunen att bygga själv på Sävstaås än att låta andra bygga på Sj-området, sa oppositionsrådet Ingvar Persson (M). Vi vill ge arenabolaget samma möjlighet som tekniska förvaltningen får att ta fram kalkyler för en arena på Sävstaås.

Ett tredje förslag, från Bengt-Olov Renöfält (C), innebär att utvecklandet av en ny stadsdel på SJ-området och byggandet av en bandyhall – på SJ-området eller Sävstaås – ska läggas ut på anbud, där kommunen bestämmer hur stor kommunkostnaden får bli och där upphandlingen blir laglig och korrekt.

Renöfält yrkade på en återremiss av ärendet, för att försöka få till en bred lösning sedan en rad frågetecken har retts ut med hjälp av tjänstemännen i kommunens förvaltningsledningsgrupp. Sammanlagt 17 av de 45 ledamöterna ställde sig bakom kravet på återremiss – något som det krävdes minst 15 för.

Fullmäktiges ordförande Stefan Permickels (S) meddelade då att förvaltningsledningsgruppen har ett möte redan idag, tisdag, där frågorna kan tas upp. Den 13 november blir det ett extra kommunstyrelsemöte för att diskutera kommunens budget för nästa år – och då kommer frågorna om SJ-området upp till politisk behandling igen. Det blir sedan ett extra fullmäktigemöte samma kväll.

Bengt- Olov Renöfält var inte nöjd med den korta återremisstiden och meddelade senare under fullmäktigemötet att han kommer att vända sig till förvaltningsrätten i ärendet.

Mer läsning

Annons