Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evin Cetin: Döda i hela parken

/

I en filmsekvens sprängs ungdomar i luften. Nu på morgonen drabbades den turkiska staden Suruc av en självmordsbombning. Dödsantalet har under eftermiddagen stigit till 31 döda och 37 personer är allvarligt skadade.

Annons

I morse samlades hundratals ungdomar på kulturcentret i den turkiska staden Suruc. De var frustrerade över passiviteten mot IS. Tillsammans hade de samlat ihop träd som de ville plantera ut i den sönderbombade Syriska staden Kobane. För att visa att återuppbyggnad och medmäsklighet är viktigare än allt annat, berättar en skakad Evin Cetin i telefon.

– De hade en direktsänd presskonferens och när man följde livesändningen så ser man hur de plötsligt faller pladask och dör, säger Evin Cetin med gråt i rösten.

Evin Cetin har precis identifierat döda och skadade när vi pratar med henne. Hon har de senaste dagarna befunnit sig i staden Suruc och i området kring Kulturcentret. En plats där många volontär- och biståndsorganisationer samlas för att organisera hjälpinsatser till den Syriska staden Kobane.

Just den här morgonen var Evin Cetin iväg och hämtade upp förnödenheter till en hjälpinsats. Med insamlade pengar ska hon och två andra leverera mjölkersättning till barn i Kobane. En stad där över 250 människor nyligen mördats brutalt och det är sönderbombade hus överallt.

– Vi såg skolbänkar som var till hälften av och en skola som inte ser ut att vara en skola längre. En pojke som var väldigt väldigt liten hade förlorat elva av sina släktingar, sin mamma, pappa mor- och farföräldrar. De var så små och vissa var inte mer än fem år. En flicka hade märken efter skott som passerat genom hennes ben och två avklippta fingrar. Det här är IS sätt att skrämma människor. Och jag klarar inte bara av att titta på, säger hon.

Hon tror att IS har utfört dagens självmordsbombning för att sätta skräck i människor och framför allt människor med syfte att hjälpa de drabbade i Kobane. Ännu har ingen gruppering tagit på sig dådet. En regeringskälla har uppgett för nyhetsbolaget AFP att det sannolikt är terrorsekten IS som ligger bakom dådet.

Området kring kulturcentret är nu avspärrat och Evin Cetin befinner sig i säkerhet på ett hotell. Hon har tillsvidare avbrutit hjälpinsatserna.

Evin Cetin kom som liten till Alfta som flykting och har bott i Bollnäs under största delen av sin uppväxt. Nu känner hon att hon måste åka tillbaka till sitt hemland för att hjälpa till.

– När ni kollar igenom era Facebookflöden så ser ni jordgubbar och folk som badar, när jag och mina kurdiska vänner ser på våra Facebookflöden visas döda kroppar och bilder från begravningar. Det gör att man mår psykiskt dåligt och för att jag ska kunna känna att jag får sova gott måste jag göra någonting säger, Evin Cetin.

Texten uppdaterades 15.55

Läs Patrik Oksanens ledare.

Mer läsning

Annons