Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett beslut som kan förändra allt

/
  • Barnen är uppväxta i Sverige men riskerar nu att utvisas till Etiopien med mamma Hanna.
  • Klara och Ruth är rädda för det nya landet. – Mamma har inte berättat så mycket, säger Klara.
  • Ruth är en glad tjej, men när vi pratar om Etiopien så rinner tårarna.

Tårarna har börjat falla och Ruth tar skydd bakom en ljusblå kudde. Hon är sex år och har levt hela sitt liv i Sverige. Gått på dagis och pärlat pärlplattor, fått värme och trygghet. Nu riskerar hon och hennes syskon att bli gatubarn i Etiopien.

Annons

Två polismän knackar på dörren i Addis Abeba. Hanna Elias öppnar dörren till lägenheten där hon bor tillsammans med sin bror. Syskonen är politiskt aktiva i Etiopien, ett land fullt av förtryck och korruption.

Polismännen påbörjar en husrannsakan, finner en pistol och Hannas bror blir livrädd. Han springer mot fönstret, redo att kasta sig ut. Då lyfter en av polismännen sin pistol och skjuter.

De tvingar Hanna att ta tag i pistolen och hennes fingeravtryck hamnar på vapnet. Sedan släpar de med henne till polisstationen där hon misstänkts för mordet på sin egen bror. Efter flera dagar på polisstationen lyckas Hanna med hjälp av mutor fly och ta sig ut ur landet.

Nästan tio år har gått sedan flykten från Etiopien till Sverige, men Hanna kan inte pusta ut än. Kanske är det viktigare än någonsin att hon är stark och kämpar. För i hennes famn ligger Isak som är fyra månader gammal och bredvid henne i soffan sitter Klara 8 år, Ruth 6 år och hennes man Yarade Melesse.

De bor i Arbrå och lever med det ständiga hotet om att skickas tillbaka till Etiopien, ett beslut som kan splittra familjen. För Hanna skulle det innebära fängelse och för hennes barn ett liv på gatan. Yarade, politisk flykting från Eritrea men född i Etiopien, har under 12 år ansökt om uppehållstillstånd men får ständigt avslag. Utvisas Yarade så hamnar han i Eritrea, ett land som är i konflikt med Etiopien.

– Det svåra i utgångsläget för Hanna är att Migrationsverket inte riktigt vill tro på hennes första berättelse om vad som hände i Etiopien, där hennes bror blev skjuten hemma i deras lägenhet. Det finns inga formella bevis och det är hennes dilemma att inte kunna bevisa vem hon är eller vad som hänt, säger hennes vän Sven Lindström.

– Skickar de tillbaka oss så åker jag direkt in i fängelset och barnen hamnar på gatan, säger Hanna.

Klara och Ruth försöker pressa tillbaka tårarna men det går inte. De har mardrömmar och svårt att sova på nätterna. Klara berättar att hon ibland har lättare att sova hos kompisar, för då får hon tänka på annat.

– Läskigt att åka till ett annat land när jag inte vet hur känslan är där, säger Klara.

De är som vilka barn som helst och ett litet leende skymtar i Klaras ansikte när hon berättar att hon ska hem till en kompis i eftermiddag och leka. Att utvisas till ett land de aldrig befunnit sig i skulle innebära att all deras trygghet slits ifrån dem. I Etiopien riskerar de att bli av med sin mamma, de kan inte tala språket och Etiopiens gator är så långt bort från Arbråskolans skolgård som det går att komma.

På torsdag får familjen ett besked som kan avgöra deras framtid. De är kallade till Migrationsverket i Söderhamn för ett möte. Utanför Migrationsverket kommer en demonstration att hållas klockan elva för att stötta familjen.

Läs även: …

Hanna kan inte sluta gråta

De strider för Hanna

Politiker vädjar för Hanna Elias

Namninsamling för Hanna Elias

Utvisning under ny prövning

Mer läsning

Annons