Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett alldeles eget Vasalopp

/

Vasaloppet är nyttigt - inte bara för alla de som befinner sig i skidspåren mellan Sälen och Mora.
Det går alldeles utmärkt att göra sitt Vasalopp i Bollnäs också. Fråga alla som gjorde det på spinningcykel i sporthallen. Eller alla som dansade - Zumba - och simmade sig igenom loppet.

Annons

Hursomhelst: Sporthallen var knökfull av människor som valt bort TV-fåtöljen.

Spinningen firade tioårsjubileum. Instruktören Anna Hammarström knäckte idén:

- Det var en cykelklubb som parallellkörde med Tour de France. Jag funderade en del på det där och kom fram till att det måste fungera lika bra med Vasaloppet.

I fjol var Anna krasslig och avstod. Annars har hon varit med varje år. Något riktigt Vasalopp har hon inte kört.

Anna och Björn Lans peppade de 42 deltagarna loppet igenom. Björn Lans har gjort ett Vasalopp. Då blev han 200:e. Björn Lans har bott i Mora i fyra år och vet hela tiden exakt var på banan Jörgen Brink och kompani befinner sig.

Efter tre timmar 38 minuter och 41 sekunder spurtvinner Brink sitt tredje raka Vasalopp och aktiviteterna stannar av. Det är vinnarens målgång som avgör längden på träningspasset. Brinks Vasalopp är det snabbaste någonsin och en putsning av det gamla med 16 sekunder.

Längst bak sliter Gudrun Andersson. Fast sliter och sliter, hon säger att hon har "bra vallat" och rutin från förra året då hon debuterade i spinningvasan. Gudrun jobbar som brevbärare och tror att det nog kan bli rätt segt i trapporna under måndagen.

Björn Lans har ett bra recept:

- Ta en promenad, "skölj ur" benen. Det ska jag göra, det är bra för återhämtningen.

Spinninggänget var alltså med ända från start och följde det rafflande jobbet på en stor projektorduk. Zumbadansarna körde igång då loppets tätgrupp passerade Oxberg efter knappt 62 kilometer. Men tre mil i mycket högt uppskruvat tempo räckte en bra bit.

Mer läsning

Annons