Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiopier gick på vatten

/
  • Traktorer var häftiga, tyckte de etiopiska gästerna vid ett studiebesök på naturbruksgymnasiet Nytorp. Harsasjön, Växbo lin och Järvzoo har de också besökt under veckan i Bollnäs.

Att kunna gå på vatten – fruset visserligen, men ändå – är den mest fascinerade upplevelsen för de elever och lärare från Etiopien, som i veckan är i Bollnäs med omnejd.
Besöket är en svarsvisit från i höstas, då ett gäng från Torsbergsgymnasiet besökte Assaiskolan i Addis Abeba.

Annons

Torsbergsgymnasiet har under många år haft utbyte med olika skolor i olika länder. Hotell- och restaurang, ekonomi och IB är exempel på några program där elever och lärare både vidgat vyerna och stått som värdar vid svarsvisiter.

I oktober förra året var elva elever och fyra lärare från samhällsprogrammet och besökte Assaiskolan i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Syftet med det utbytet är att lära känna en annan kultur, levnadssätt och hur ungdomar har det i Etiopien respektive Sverige.

- Det har visat sig att ungdomar är lika, oavsett om de bor i Bollnäs eller någonstans i Afrika. De bär på samma längtan efter vänner, utbildning, kärlek och familj, säger Robert Planeskog, en av lärarna som deltar i utbytet.

Vi träffade gänget i samband med torsdagens besök på naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå. En av eleverna, Yoftahe Ketema, gillar det han sett under veckan. Speciellt folket – och den vackra bygden.

Yoftahe kan inte förstå varför det inte bor fler människor i Bollnäs kommun.

Tisdagen utflykt på Harsasjön var en riktig höjdare. Det var då Yoftahe gick på vatten. Fiskafänget inbringade dessutom ett stycke abborre – och det var Yoftahe som drog upp den.

Tadesse Araya, en av lärarna, är imponerad av den svenska skolan.

- När jag ser alla böcker, datorer och klasserna som i vissa fall har mindre än tio elever kan jag bara konstatera att standarden är så mycket bättre än i Etiopien.

På Assaiskolan, berättar Tadesse, består varje klass av 45–50 elever.

- Men standarden är bättre än vad jag trodde från början. Eleverna har datorer och tillgång till både internet och Facebook, säger Robert Planeskog.

Men han har sett även andra skolor i Etiopien, de ute på landsbygden. Där finns det inga datorer – nästan ingenting annat heller. Skolorna där är plåtskjul som saknar elektricitet.

Mer läsning

Annons