Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En varm och glad högtid

/

På fredagen började de flesta av Sveriges troende muslimer fira Eid Al-Fitr. I Bollnäs samlades omkring 500 personer för bön i Bollnäs sporthall.

Annons

– Vi letar och letar, men än har vi inte hittat en egen lokal, säger Mohammed Mohsen som sitter i styrelsen för föreningen Bollnäs muslimska center.

Eid Al-Fitr är den högtid som avslutar den muslimska fastemånaden, Ramadan. I 30 dagar har de avhållit sig från att äta och dricka under 20 av dygnets timmar och det här avslutas med en festlig högtid.

I Bollnäs hade omkring 500 muslimer samlats i sporthallen för att tillsammans inleda högtiden med bön.

– De som kommer är inte bara från Bollnäs, säger Mohammed Mohsen. Det finns många muslimer i Arbrå och Kilafors också.

Han uppskattar att det nu finns närmare 2 000 muslimer i Bollnäs kommun. Men för att kunna fira tillsammans fick man nöja sig med att hyra in sig i en gymnastiksal.

Bollnäs muslimska center har varit på jakt efter en gemensam lokal i snart ett år nu men ännu inte fått något napp.

– Vi behöver en lokal för att be, läsa och träffas i, säger Mohammed Mohsen. Det är viktigt för oss.

– Det skulle räcka med en lokal där det fick plats 100 personer, säger Mohammed Alidrissi som också är med i föreningen. Det är inte ofta vi är så här många som i dag.

Eid Al-Fitr firas egentligen i tre dagar, men tyngdpunkten ligger på den första dagen. Man klär upp sig lite extra till morgonbönen och det gick inte att undgå att smittas av den värme och glädje som lyste om deltagarna efter fredagsmorgonens bönestund.

Efteråt går de hem till varandra och äter god mat och umgås.

– Vi äter ris, kyckling, kanske lamm och framför allt godis, berättar Adan Abukar från Kilafors som tillsammans med kamraterna Isak, Mohodin och Mostafa samlades utanför sporthallen.

Mer läsning

Annons