Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensktoppsdrottning och en dansbandskung till Bogården

/
  • Ann-Cathrine Wiklander och Erik Lihm håller musikkafé i Bogården fredag 14 augusti.
  • Ann-Cathrine Wiklander har haft två svensktoppsettor.

Bogårdens föreningshus får fint fredagsfrämmande i form av Ann-Cathrine Wiklander och Erik Lihm.

Annons

Ann-Cathrine Wiklander och Erik Lihm har hunnit med så pass mycket i sina respektive karriärer att det inte går att nämna allt här, men sammanfattningsvis handlar det om två ytterst kompetenta musikprofiler som har samlat de flesta av sina meriter i dansbandsgenren.

– Vi har turnerat ihop i tre år nu och har släppt tre cd tillsammans under tiden, men det här blir faktiskt första gången vi spelar i Hälsingland så det är lite ny mark för oss, säger Ann-Cathrine Wiklander inför det musikkafé hon och Erik Lihm kommer att hålla i Bogårdens föreningshus på fredag.

Ann-Cathrine Wiklander har haft egen orkester, varit gästsångerska hos Sten & Stanley och jobbat med namn som Hasse Andersson och Mats Rådberg. Flera svensktoppshits, varav två nådde förstaplatsen på listan i mitten av 1990-talet, har hon också haft. Kul kuriosa är att hon var Lasse Berghagens premiärgäst i hans allra första Allsång på Skansen.

Erik Lihm var Vikingarnas keyboardist mellan 1984 och 2004 och därmed en del av den närmast osannolika framgångssaga som Vikingarna skrev med sångaren Christer Sjögren i spetsen. Erik Lihm har dessutom skrivit ungefär 70 låtar som spelats in av både Vikingarna och andra stora dansband.

2008 fick Erik Lihm Guldklaven som ett bevis på att han utsett till Årets keyboardist. Han har även hunnit med att medverka i tv-program med miljonpublik i både USA och Tyskland.

Som alla förstår så har de här två både musik och historier i massor på lager. Och det är också precis vad publiken i Bogården kommer att få sig till livs på fredag, när firma Wiklander/Lihm gästar bygden.

– Vi kommer att bjuda på en helkväll med musik och glädje. När man går hem har man en varm känsla inom sig, det kan jag lova, säger Ann-Cathrine Wiklander.

Programmet som duon framför i Bogården heter "Äntligen är vi tillsammans", efter titeln på den första låt som Erik Lihm skrev till Vikingarna.

– Sedan passar titeln så bra på oss också, för det känns verkligen som att det är äntligen vi får uppträda ihop. Vi träffades på de stora dansbandsgalorna när det begav sig, men då pratades vi aldrig vid. Det var först när Erik kontaktade mig långt senare och undrade om vi skulle jobba ihop som vårt samarbete började.

Längden på programmet som framförs i Bogården är 2 x 45 minuter i sitt grundutförande, men det är inget som är hugget i sten:

– Det har en tendens att bli längre. Vi brukar fråga publiken "Men vill ni inte gå hem nu?" och oftast skriker folk "Nej!" (skratt). Så då kör vi lite längre. Det känns jättekul att det betyder något för folk, det vi gör.

Spelningen i Bogården blir en av de sista på en lång sommarturné runt om i landet som duon har varit ute på.

– Det har varit en härlig sommar, förutom att det varit ovanligt kallt då. Men vår turné har varit helt fantastiskt rolig.

Mer läsning

Annons