Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En natt på jobbet

/

Det är tre dagar efter löning och en av de mest evenemangstäta helgerna på sommaren. Exakt vad som kommer hända går inte att veta. Men med bra planering och goda förberedelser gör polisen sitt yttersta för att hela tiden försöka finnas på plats och avstyra brott innan de sker.

Annons

Klockan är strax över klockan sju på kvällen när ett tiotal poliser slår sig ner i fikarummet på polisstationen i Bollnäs. Yttre befälet Patrik Hägg sätter sig i mitten med en bunt papper i handen. Han informerar alla om hur han tror att kvällen kommer bli. När mötet knappt tio minuter senare är över vet alla vad som gäller.

– Då kör vi. På dem, säger han och ler medan han rullar ihop pappersbunten.

Än så länge är det ljust ute. Förhoppningen är att det ska bli en lugn kväll men kvällen är ung och allt kan hända.

Strax efter 20:00 tas en berusad man omhand vid Resecentrum efter att han hotat att riva hela stationen. Omhändertagandet går bra men tar stund att genomföra.

Klockan 20:45 stoppar två trafikpoliser en asiatisk Tuk tuk-moppe med lite för många passagerare som åker runt tillsammans med alla cruisande raggarbilar från bilträffen Summer meet.

Tjugo minuter senare stoppas en gammal rostig Volvo. En av trafikpoliserna går ner på knä och lyser med en ficklampa under den nedsänkta bilen och går sedan till polispiketbussen och gör några anteckningar.

Efter en kort stund kommer polisen tillbaka med ett papper till Volvons ägare Filip Wike och säger:

– Ja, du vet väl själv vad det står på baksidan av bilen?

– Njae, vadå?, svarar Filip och höjer frågande på ögonbrynen.

Trafikpolisen tar med honom och pekar på en dekal klistrad på bakluckan där det står: "hårdingar kör ofjädrat".

– Varsågod, säger han och ger Filip pappret där det står att bilen måste ombesiktigas.

– Tur att det inte drabbar någon fattig, säger en av Filips vänner över axeln på honom och skrattar.

Klockan 22:11 stoppar de en Ford cabriolet fylld till brädden av folk. Fem stycken får sitta kvar i bilen medan fyra missnöjt lommar iväg över Brotorget med lätt krökta ryggar.

22:45 bär det av ut mot Långnäs för att stämma av läget där. Konserter och alkohol kan många gånger innebära bråk. Plötsligt blinkar det till i Partik Häggs mobil, han kliver åt sidan och ser lätt sammanbiten ut.

Ett mc-gäng har uppmärksammats vid en bensinstation och polisen bestämmer sig för att åka dit. Två radiobilar och två piketbussar rullar in på bensinstationen. Kontrollen av mc-gänget genomförs utan problem.

– Vi har lagstadgad rätt att kolla mc-gäng så de inte har några vapen på sig och registrera var de håller hus, säger en av poliserna från Bollnäspatrullen efter att kontrollen är genomförd och fortsätter:

– Nu har vi gjort det och allt var lugnt. Även om det var några stycken som drog sig undan och inte tyckte det var så kul att vi kom.

Vid Persmässan i Edsbyn är festen i full gång sen flera timmar tillbaka. Edsbypatrullen som varit på plats hela kvällen har tagit hand om en berusad ung kvinna som somnat på gräsmattan och ingripit vid en misshandel av en man i 18-årsåldern. I övrigt har det varit relativt lugnt.

En andra polisbil åker dit för att finnas tillhands när småtimmarna börjar närma sig.

– Det är ovanligt lugnt här måste jag säga. Kan ha att göra med att det varit lite dåligt väder, säger en av poliserna från Bollnäspatrullen som precis anlänt.

Vid halv ettiden kommer ett larm om att någon brutit sig in i en bilverkstad i Söräng. Grannar till verkstaden har sett ficklampor inne på området. Bollnäspolispatrullen åker omedelbart dit.

Så fort tjuvarna får syn på polisbilen smiter de ut ur ett uppklippt hål i staketet som omhägnar området. Poliserna springer efter men när tjuvarna släcker ficklamporna och springer in i skogen ger de upp för den här gången.

– Utan hundar är det omöjligt för oss att hitta dem där, säger Patrik Hägg.

Patrullerna i Edsbyn får ingripa vid ytterligare tre slagsmål vid Persmässan under kvällen och vid tretiden på natten omhändertas ännu en berusad man vid Trädgårdsgatan i Bollnäs.

Mycket värre än så blev det inte denna kväll, trots att den på pappret såg ut att kunna bli ordentligt stökig.

– Vi hade väntat oss en hel del. Men när folk kommer hem hela och rena och har haft kul, då känns det som vi lyckats med uppdraget. Det är så det ska vara, säger Patrik Hägg.

Mer läsning

Annons