Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En misstänkt för mordbrand släpptes

Männen hade planerat att elda i restaurang Akropolis och begick brottet tillsammans. Det hävdar åklagaren. Enligt försvararna saknas det bevis och de åtalade männen bör frikännas.

Annons

På fredagen ägde den sista rättegångsdagen om den grova mordbranden i restaurang Akropolis rum och det var dags för kammaråklagare Christer Sammens och de två åtalade männens försvarare att hålla sina slutanföranden.

Åklagaren hävdar att de båda männen tillsammans har planerat branden. Att de redan vid klockan 22 har hanterat bensin i lokalen och sedan lämnat den. Men redan strax före klockan 23 kom de tillbaka, stängde av och på larmet, innan de krossade en ruta i entrédörren och antände bensin som hällts på golvet innanför dörren.

Mordbrännarnas tanke ska sedan ha varit att eldhärden skulle antända toalettpapper som dragits fram till en bensindunk som stod sju meter in i lokalen. Men så blev det inte. Räddningstjänsten släckte branden innanför dörren innan den hade hunnit sprida sig. Ingen person kom till skada.

De två åtalade männen, som är hemmahörande i Bollnäs och Gävle, har under hela rättegången nekat till brott. Bollnäsmannen har hävdat att han blivit utsatt för rån och utpressning och att det är de personerna som har tänt eld på restaurangen.

Gävlemannen säger att han inte har någonting alls med det hela att göra, att han mycket väl kan ha varit i Bollnäs den aktuella kvällen – men i så fall inte minns vad han hade för ärende i stan.

Christer Sammens trycker mycket i sin plädering på att den åtalade Bollnäsmannens historia inte håller och att han dessutom har ändrat sin historia från förhör till förhör.

– Det är intressant och avgörande. Under de fyra första förhören, som pågick i fem timmar, har han nekat till alltihopa. Men när han får veta att hans dna har hittats så säger han att det kommer från att han var i lokalen när polisens tekniker var där och då lyfte på bensindunken. När han sedan får veta att dna:t kommer från korkarna kommer historien om rånet.

Andra bevis som åklagaren lyfter fram kommer från telefonanalyser, telefonavlyssning, vittnesmål och det rånförsök i restaurangen som polisanmäldes den 14 juni.

Han vill att de två männen ska dömas till fängelsestraff för i första hand grov mordbrand och i andra hand mordbrand.

Ett 15-tal åhörare sitter i rättssalen. Det är främst anhöriga till männen och under den timme som åklagaren ägnar åt sin plädering gråter en person stilla.

De två försvarsadvokaterna ville att deras klienter skulle släppas på fri fot. Per Råström, som försvarar Bollnäsmannen., lade fram bevis för att hans klients historia kan vara sann. Han hävdade bland annat att de personer som vittnena har sett kan vara de påstådda utpressarna.

Gävlemannens försvarare beskrev åtalet som ett indiciemål och ansåg att det helt saknades bevis mot hans klient.

Båda försvararna yrkade på att deras klienter skulle släppas på fri fot direkt och åtalet skulle ogillas. Men efter överläggning beslutade tingsrätten att Bollnäsmannen ska vara kvar i häkte, medan Gävlemannen försattes på fri fot.

Dom meddelas fredagen den 10 juli.

Mer läsning

Annons