Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En barndomsdröm i 8 bitar

/

Som barn fick Jon Sonefors upp ögonen för tv-spelets magiska sfär där timmar ägnades åt att få Super Mario till nästa nivå i Nintendos 8-bitarsvärld. Men det var först som vuxen som Jon Sonefors fick idén att börja samla på allt det han som barn drömt om att få äga. Följ med in till Jon Sonefors spelrum!

Annons

En trappa ner i familjen Sonefors villa på Björktjära i Bollnäs har ett rum inretts till spelrum. I belysta glasmontrar har Jon Sonefors placerat ut de fränaste spelen och utefter en vägg finns originalkartonger från olika spelkonsoler. En neonskylt i svart och rött lyser "Super Nintendo" och från en spelkonsol, som är kopplad till en tjock-tv, klingar den välkända Super Mario-melodin.

– Det är lite nördigt men samtidigt väldigt roligt. Det är många kompisar som kommer hit som blir nostalgiska, säger Jon.

Jon har fyllt 33 år och han var en liten grabb när Super Mario 1987 gjorde entré i Europa. Superhjälten iklädd röda hängselbyxor, blå skjorta och röd keps blev snabbt mångas favorit.

– Det är något speciellt med tv-spel. Till en början hyrde vi konsoler på Videohallen, sedan fick vi egna. Kanske att man fick nya spel till julafton eller födelsedagen, det var något alldeles speciellt, minns Jon.

Intresset för tv-spel har följt Jon genom hela livet. Men det var först 2010 som han återigen fick upp ögonen för barndomens spel och samlandet började.

– Jag började tröttna på de moderna spelen och ville uppleva de gamla nostalgispelen igen, säger han.

Samlandet tog fart och intresset för Nintendovärlden blev starkare. Totalt gjordes 214 olika spel för Nintendos 8-bitarskonsol NES (Nintendo entertainment system) och ett tag fanns ungefär hälften av alla titlar i Jons ägo.

– Man köper och man säljer, det är lite det som är tjusningen. Några spel sålde jag för att finansiera frieriet till min Angelica, säger Jon och ler.

Bröllopet ja, det gick lite i Super Marios-anda, då bröllopstårtan pryddes med en pimpad Super Mario och prinsessan Peach iklädd bröllopsklänning. Dessutom hade vännerna tänkt till, redan på svensexan fick Jon göra olika rörmokareuppdrag iklädd Super Mario-kläder.

Jon är nästan klar med spelrummet. Ett flipperspel, en tjock-tv till filmdelen och en popcornmaskin saknas, när det är fixat kommer han att luta sig tillbaka och njuta av spelupplevelserna.

– Men ska jag vara ärlig så är minnet av de gamla spelen ofta bättre än vad de egentligen är. Retrospelen ger en skön känsla från en kravlös period i mitt liv, men om sanningen ska fram är ju de nyare spelen minst lika bra, säger Jon Sonefors.

Mer läsning

Annons