Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annorlunda religionslektion

/
  • Sudhagar Ragaupathy spräcker hål på föreställningen att alla hinduer är fredliga och snälla.
  • Judinna, hindu, muslim och kristen spelar ingen roll. Alla har de mött fördomar.
  • Efter berättelserna om att vara troende i Sverige i dag är det dags för samtal.

Är alla judar snåla, buddister fredsälskare och muslimer extremister? Knappast, men det finns gott om sådana fördomar. Nu besöks gymnasieskolor i länet av ett projekt som vill ge inblick i hur det är att var troende i Sverige idag.

Annons

Det är ingen vanlig religionslektion för bygg- och fordonsprogrammets elever på Torsbergsgymnasiet, Bollnäs. Längst fram i klassrummet står det skrivet "Tillsammans för Sverige" på whiteboarden. Det är namnet på ett treårigt Fryshusetprojekt som vänder sig till unga. Nu är man i Hälsingland.

Det här är religionskunskap som inte går att läsa sig till i några läroböcker. Naima, Joakim, Rohid och Sudhagar ska berätta om hur det är att vara troende i Sverige i dag. En är muslim, en är hindu, en är judinna och en är kristen. Tillsynes olika, men alla har de stött på fördomar och okunskap kring sin tro.

En del felaktigheter är filmer, media och skolböcker med om att sprida, men bristen på mötesplatser för människor med olika bakgrunder ger också fördomarna fäste.

– Sverige är segregerat. Vi bor på olika ställen, går i olika skolor och umgås bara med dem som är som oss själva. Religion är helt främmande för många, säger Sudhagar som varit med sedan projektets linda.

Läs mer: Vill skapa mötesplatser för att minimera hatet

Han börjar med att försöka utmana elevernas föreställningar.

– Hur ser en imam ut? undrar han.

Det är tyst i klassrummet.

– Jag har aldrig hört det ordet, säger en av killarna till sist.

Men för vissa dyker kanske bilden upp av en skäggig man med islamsk mössa som rentav är en våldsam extremist.

– Så här kan också en imam se ut, säger Sudhagar och visar upp en bild på en slätrakad man, utan huvudbonad och med en tulpanbukett i famnen.

– Han är också imam.

Sedan är det dags för de fyra historierna. Först ut är Naima som är judinna.

– Jag förväntas stå till svars för det som händer i Israel, men också ta avstånd från det. Så det är lite paradoxalt, konstaterar hon.

Men hon har också stött på fördomar om andra religioner.

– Det finns lika stor sanning i att alla judar är snåla och giriga som att muslimer föder massor av barn för att ta över världen, som jag fick höra när jag var liten, säger hon.

Det finns mycket religiös okunskap. Det vet Sudhagar som är troende hindu.

– Folk tror att alla hinduer är fredliga, men så är det inte, säger han och ger exempel på hur extremistiska hinduer i Indien dödar och förföljer religiösa minoriteter.

En målsättning med projektet är att religion ska vara en väg till integration, att skapa dialog och samhörighet mellan människor. Och visst är likheterna är till synes fler än olikheterna oavsett tro.

Så shalom, shanti, Ma salam och guds frid.

Läs mer: Utan kristendomen skulle något fattas

Läs också: När hatet kilar sig in i vardagen

Läs vidare: Judarnas historia förminskas

Mer läsning

Annons