Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa lärde träslöjd hos Blixt

/

"Slöjd, fröjd, nöjd" står det på Elsa Knutssons broderi. Det är precis så hon ser på sitt slöjdande – som en fröjd och ett andrum.

Den här månaden ställer hon ut sina hantverk på biblioteket.

Annons

Men det är inte mycket broderier som besökarna får se. I glasmontrarna står arrangemang av blommor och näverburkar i olika former och färger.

– Det var någon som frågade mig direkt om det var Nils Blixt som hade gjort dem. Men det är inte Blixt, det är jag, säger Elsa Knutsson när vi hälsar på vid hennes utställning.

Nils Blixt har dock inspirerat henne. Elsa Knutsson var en av ett tiotal utvalda som fick gå kurs hos träkonstnären, som avled för något år sedan.

– Jag hade den stora förmånen att få komma hem till Nils, det var en ynnest och jag fick lära mig mycket nytt. Jag såg alltid fram emot onsdagskvällarna när vi var där, säger hon.

Elsa Knutsson är drivande i Arbrå hemslöjdsförening och hennes arbetsplats är vävstugan i Vallsta. En inspirerande miljö, liksom hennes bostad på hälsingegården och världsarvet Gästgivars.

– Jag får inspiration överallt, bland annat från alla människor jag har träffat. Jag älskar att vara på och vid vatten, det hämtar jag också kraft ifrån. Och på vägen hit såg jag några lönnar som var så makalöst fina.

Elsa Knutsson fick Årets kulturpris i Bollnäs kommun 2012 för att hon bidrar starkt till att hemslöjden står så stark i Vallstabygden med omnejd. Intresset för slöjd har funnits med henne hela livet.

– Jag slöjdar för att jag tycker att det är roligt, inte för att sälja. Jag har så svårt att skilja mig från mina saker, säger hon.

Mer läsning

Annons