Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elöverkänslig: "Nu måste jag fly till skogs"

/
  • Utanför Vilja Wättes tomt finns en skylt. Det går fint att lämna bilnycklar och mobiltelefon i en metalllåda vid hennes hus.

Vilja Wätte beskriver sig själv som elöverkänslig. Sedan hon fick veta att det planerades för en vindkraftpark nära hennes hem har hon kämpat för sin hälsa. Vindkraftbolaget har utlovat en ersättningsbostad innan bygget påbörjades, men än är inte frågan löst.

Annons

Det ligger en drömsk dimma över skogen i Svedåsen. Det är fuktigt och luktar friskt. På håll hörs maskiner från området där det ska bli en vindkraftspark. I slutet av mars började Järvsö Sörby Vindkraft arbetet på plats. Men bara en kilometer från flera av vindkraftverken, bor elöverkänsliga Vilja Wätte, 53 år, i Svedåsen, Vallsta.

Kommunledningen i Bollnäs har krävt att bolaget ska se till att Vilja Wätte ska må bra under byggtiden.

Läs mer: Kritik mot stoppområden

Det ska inte finnas någon kraftledning för nära hennes boende och vindkraftverken ska utformas på ett särskilt sätt, enligt ett avtal med vindkraftsbolaget, framhåller hon.

– Elöverkänsliga ska kunna vara vid mitt hus. Det viktigaste är att styrningen av verken ska ske genom fiberoptik i kabel i nedgrävda ledningar, i stället för genom trådlös kommunikation.

I avtalet ingick även en ersättningsbostad innan byggstart.

– Jag erbjöds olika boenden i områden med låg strålning från elektromagnetiska fält, men det var antingen mögel eller fuktskador. Jag blev sjuk och kunde inte andas. Sedan juli har ett boende i en trävagn varit på gång, men det har försenats hela tiden. Ibland känns det som att vindkraftverken kommer att vara klara innan jag får min bostadsvagn, som ska stå längre från vindkraftsparken. Olika maskiner utstrålar elektromagnetisk strålning och då mår jag dåligt. Jag får springa ut till skogs för att inte må sämre under dagen när maskinerna är i gång. Jag behöver ett ställe att vara på nu, säger hon.

Läs mer: Försenad vindkraft: Då kan 37 verk vara i gång

Trävagnen ska vara på plats om cirka två veckor, enligt Järvsö Sörby Vindkraft.

– Så här dåligt har jag inte mått på åtta år, mer än under korta perioder. Jag får ont i huvudet på den sida där strålningen kommer i från, kroppen blir skakig, som om jag står mot en centrifug. Det går en vibration genom mig. Då får jag yrsel, illamående, koncentrationssvårigheter och ibland tappar jag styrseln över kroppen och talförmågan. Jag måste ta mig undan innan jag mår så här dåligt, säger Vilja Wätte.

Hon har bott i timmerhuset i Svedåsen i över åtta år, utan el och vatten. Då har hon också mått bättre än tidigare. Vatten, mat och böcker tar hemtjänsten med två gånger i veckan. Hon har inte varit i en affär på tolv år. Vedspisen fungerar även som element. Från början var Svedåsen finnbosättning, men 1948 fram till Vilja skaffade huset, var det bara sommarbostad. Hon har ett sängomhänge av bomull med koppar- och silverfibrer för att kunna stoppa lite av den elektromagnetiska strålningen. Med omvärlden kommunicerar hon via brev.

Det är långt ifrån grannar med el, internet och telefon.

– Jag började må sämre när GSM-nätet byggdes ut 1997, jag slogs ut än mer när 3G-systemet kom 2004 och då kunde jag inte bo kvar i lägenhet längre. Jag är miljöflykting sedan dess, jag bor inte här för skojs skull. Mest saknar jag att till vardags få umgås med familj och vänner, säger hon.

Läs mer: Politiker ville stoppa vindkraft – trots att bevis saknas för elallergi

Den drömska dimman hänger kvar. Ljuden från skogsmaskinerna tilltar. Men det finns ljusglimtar för Vilja Wätte. Hon talar med en snickare om renovering av huset.

– Jag har fått en ekonomisk ersättning från vindkraftsbolaget, då det finns en risk att jag inte klarar av att bo kvar här när vindsnurrorna är i gång, trots särskilda åtgärder. Jag måste rädda det skruttiga huset, då kanske jag kan rädda mig själv. Jag drömmer om att ha verksamhet för elöverkänsliga och utbrända här och att ha kurser i olika konsthantverk.

Mer läsning

Annons