Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elfel orsakade branden på Långnäs

/
  • En frän, stinkande lukt mötte de brandtekniker som på tisdagsförmiddagen började sin undersökning. Senare under dagen kunde de klarlägga brandorsaken vid Terrassen.

Måndagens brand vid Terrassen i Långnäsparken har redan fått sin förklaring. Enligt polisens brandtekniker var det ett elektriskt fel som orsakade det allvarliga tillbudet.

- Avspärrningarna har hävts och det finns inga brottsmisstankar, betonar Sune Nordh, polisens rotelchef.

Annons

I de stinkande brandresterna på andra våningen i serveringsbyggnaden började två brandtekniker från Gävle sin undersökning på tisdagsförmiddagen.

Inledningsvis fick teknikerna röja bland massor av bråte och högar av sågspån. Till följd av att räddningstjänsten gjorde stora ingrepp i golv och tak under släckningsarbetet så var det mesta indränkt i sot och spånrester.

Men när allt frilagts hittades också förklaringen till branden.

- Det var en mynträknare som gått varm. Branden kunde direkt härledas dit, säger Sune Nordh.

Mynträknaren stod intill en kopiator i det gamla kontoret på andra våningen. Den var ansluten till elnätet trots att den inte använts under lång tid.

- Det var naturligtvis tokigt, men det är ett rent förbiseende, säger Anders Callmyr.

Han känner samtidigt stor lättnad över att teknikerna omgående hittade felet.

- Det var många tankar som dök upp i måndags. Det gick ju inte direkt att avfärda att någon illasinnad person varit framme.

Elden tog troligen fart efter att ett fönster sprängts på grund av hettan. Eftersom det låg skärvor av glas på marken gick det dock inte att helt utesluta att något kastats in. Brandplatsen spärrades därför av.

Men inga rester av kemikalier påträffades på tisdagen och polisens tekniker är helt säkra i sina slutsatser. Något brandattentat handlar det inte om.

- Vi ser det här som färdigutrett, säger Sune Nordh.

Mer läsning

Annons