Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra politiker i Bollnäs

Förra året hade Bollnäs länets näst dyraste politiska verksamhet och politikerna kostade varje skattebetalare 930 kronor. Det kan jämföras med de 742 kronor som skattebetalarna i Ovanåker fick betala.

Annons

Under de senaste åren har kostnaden för den politiska verksamheten i Bollnäs kommun skenat i väg. Så sent som 2006 låg kostnaderna för den politiska verksamheten i Bollnäs kommun på en nivå jämförbar med exempelvis Ovanåkers kommun, men sedan har kostnaderna ökat till nästan 200 kronor mer per invånare i Bollnäs än i Ovanåker.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL), som gjort undersökningen, betalar boende i Pajala, Perstorp och Norsjö mest. I de tre dyraste kommunerna kostade politiken runt 1 600 kronor per kommuninvånare förra året. Billigast kommer invånarna i Malmö, Göteborg, Täby, Uppsala, Borås och Tyresö undan där kommunpolitiken kostade mindre än 400 kronor per person.

Jämför man alla kommuner placerar sig Bollnäs som 47: e dyraste kommun i landet. Ovanåker hamnar först på 107:e plats bland landets 290 kommuner.

- Det finns flera faktorer som kan spela in, säger Nils Jonsson på kommunens ekonomikontor i Bollnäs. Vi har exempelvis haft två kommunalråd i kommunen.

Han påtalar även att en faktor som skiljer kommunerna emellan, är hur stort antalet heltidsarvoderade ordföranden i olika nämnder man har och hur arvodenas konstruktion ser ut.

- Men utan att ha räknat på det har jag en känsla att siffrorna kommer att se betydligt bättre ut redan för i år, fortsätter Nils Jonsson. Efter valet har vi återgått till att ha ett kommunalråd och vi har även minskat antalet ledamöter i fullmäktige. Det kommer att synas på, dels kommunens arvodeskostnader, men också på hur mycket partistöd som betalas ut.

Mer läsning

Annons