Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driftiga damer bakom hästlyft

/
  • Elisabeth Johansson och Maj-Britt Karlsson gullar med en av de fyrbenta på Bollnästravet, något de ägnar sig åt så fort de kan. - Det är ju så jäkla kul med hästar, säger damerna.
  • Utbildningsstallet på Bollnästravets stallbacke kommer, i och med starten av Elisabeth Johanssons och Maj-Britt Karlssons nya hästprojekt, att bli ännu högre frekventerat.
  • Hästar är någonting de verkligen kan, Maj-Britt Karlsson och Elisabeth Johansson.

Sportsligt har Bollnästravet redan en verksamhet som sticker ut.
Nu tänker två driftiga damer, Maj-Britt Karlsson och Elisabeth Johansson, lyfta banan ytterligare. De gör det genom ett nystartat projekt de kallar Bollnäs Kompetenscentrum Häst.

Annons

Under senare år har Bollnästravet varit den bana som utvecklats mest av alla travbanor i Sverige, sett till hästar i träning och antalet tävlingsdagar.

Det var i höstas som Maj-Britt Karlsson, styrelseledamot i Södra Hälsinglands Travsällskap, och Elisabeth Johansson, Bollnästravets marknadschef, satte sig och började sortera och teckna ned alla de tankar på en breddning av travet de så länge haft.

Det färdiga resultatet fick alla, inklusive Svensk Travsport, ST, och travsällskapet, att tända på alla cylindrar.

Och ST har redan pratat om kompetenscentrumet i Bollnäs som ett möjligt pilotprojekt för landets samtliga travbanor.

Grunden i projektet kommer att utgöras av den verksamhet som redan finns på Bollnästravet, i form av travskolan, där barn, ungdomar och vuxna utbildas. Travskolan erbjuder också olika typer av licensutbildningar.

En styrgrupp bestående av Maj-Britt Karlsson, Elisabeth Johansson och Ulf Connysson jobbar med projektet och en fjärde person, ännu oklart vem, ansluter snart.

Första uppgifterna för den som får jobbet blir att snickra till en informativ hemsida och att komma i gång med fritidsgården i klubbstugan på stallbacken och kaféverksamheten.

Specialdesignade utbildningar, steg nummer två i projektet, kommer att arrangeras med jämna mellanrum framöver. Hovslageri och equiterapi (hästterapi) är ett par exempel på sådana.

Ett bibliotek innehållande allehanda hästlitteratur samt instruktionsfilmer och en dator är steg tre och det fjärde ett hästhotell.

Hästhotell – hur fungerar ett sånt?

- Det är till för människor som kanske bor i stan och inte har möjlighet att ge sin häst den tid som krävs. Sådana gånger kan man hyra in sig i våra gäststallar, vi släpper ut och in hästen och ser till att den får mat, säger Maj-Britt Karlsson.

Framöver hoppas de driftiga damerna kunna knyta olika samarbetspartners till projektet. Tilltänkta sådana har bjudits in till ett möte på torsdag.

Mer läsning

Annons