Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Draupner är tillbaka

/
  • I dag spelar Draupner mer traditionell folkmusik berättar de. Här syns Tomas Lindberg på gitarr och Görgen Antonsson på fiol. På torsdag kommer de tillsammans med sin tredje medlem Henning Andersson släppa sin första skiva på tio år.

Det är tio år sedan folkmusikbandet Draupner släppte en skiva. Nu är det dags igen och inspelningsperioden som startade i februari 2012 kulminerar med torsdagens skivsläpp och konsert.

Annons

Bandet Draupner består av Tomas Lindberg, Görgen Antonsson och Henning Andersson. Trion har spelat tillsammans i närmare 19 år och Görgen och Tomas berättar att de alla tre är uppväxta med folkmusik.

- Vi kommer ju alla från Hälsingland så folkmusiken ligger väl i vårt rotsystem, säger Görgen Antonsson.

Deras senaste skiva släpptes för tio år sedan men det har inte inneburit en konstant tystnad. Bandet har spelat både i Sverige men också två gånger i USA. I perioder har dock andra projekt prioriterats men bandet har alltid funnits där och kommer göra så även i framtiden.

- Det kanske hade varit annorlunda om vi blivit osams men så länge vi är kompisar kommer gruppen alltid att finnas, säger Görgen Antonsson.

Tomas Lindberg tror att det kan ha varit bra för gruppens del att de alla haft olika projekt och samarbeten under åren då de kan få en chans att hitta ny inspiration.

- Vi började spela in en skiva 2006 men skivbolaget vi var på hade nästan bytt ut allt folk vi arbetat med och de kände inte oss alls. Vi kanske spelade in fem låtar men sen la vi ner, säger Tomas Lindberg.

Inspelningarna för den nya skivan startade i februari 2012 och ges ut på skivbolaget som Tomas Lindberg och Henning Andersson har startat upp. De berättar att de inte ville stressa fram en skiva utan det har fått ta den tid som har behövts. Andra inspelningshelgen var så pass bra att de valde att spela om låtarna från första tillfället.

- Vi tyckte att det lät bra men inte perfekt men andra helgen var ett sådant tillfälle när allting stämde så då spelade vi om de låtar vi körde första gången också. Det var lite komiskt att börja om från början men också skönt för med ett annat bolag kanske man hade lämnat och nöjt sig med den första inspelningen, berättar Görgen Antonsson.

Är det inte lätt att bli för petig om man inte har samma tidspress på sig?

- Man måste alltid sätta en gräns. En av oss kanske tycker att nej jag lyckades inte riktigt där men det hör bara han och ingen annan. Då får man kanske släppa det, annars hade vi spelat samma låt än, säger Tomas Lindberg.

Låtarna på skivan är en blandning av eget material och musik från olika notsamlingar tjocka som biblar berättar Görgen Antonsson.

- Det är som en outtömlig brunn och en del man aldrig har hört innan och det är tokigt att inte använda sig av det, säger Görgen.

Dröjer det tio år till nästa skiva?

- Jag vet inte, kanske, säger Tomas Lindberg.

Annons