Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dramatik utan dess like"

/
  • Delar av panelen vid torsdagens seminarium i Bollnäs. Från höger till vänster: Jessica Ulvhag, folkhälsostrateg, Torbjörn Bolkéus från polisen, Erika Engberg, socialnämndens ordförande, Sture Rask, sjukhuspräst samt Susanne Markebjer, speciellt inbjuden samtalsterapeut och personalvetare.
  • Moderatorn Hasse Persson ger ordet till Lotta Norell från Svenska kyrkan.

"Vi har ett problem med en dramatik utan dess like".
"Unga deprimerade har så lätt att få medicin utskrivet att läkarna är de största droghandlarna".
Många tuffa och kontroversiella uttalanden fälldes när missbrukssituationen i Bollnäs på torsdagen diskuterades vid en heldag i Kulturhuset.

Annons

Susanne Markebjer, samtalsterapeut och personalvetare från Stockholm och Aila Talsi, ordförande för Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, i Gävle var speciellt inbjuda som föreläsare och i åhörarstolarna satt olika personer med koppling till ämnet. Även elever från barn- och fritidsprogrammet på Torsbergsgymnasiet fanns på plats.

Noterbart: Ingen från Landstinget Gävleborg hade hörsammat inbjudan.

Citaten i ingressen snappade vi upp vid den avslutande paneldebatten, där bland andra Lennart Nyman, socialchef i Bollnäs kommun, Erika Engberg (S), socialnämndens ordförande och Sture Rask, sjukhuspräst i södra Hälsingland deltog.

Det var Nyman som sa "en dramatik utan dess like".

Han sa också att han ser på missbrukssituationen i Bollnäs som den viktigaste frågan just nu och att det är hög tid även för politikerna att börja göra det. Nyman var på torsdagens kommunstyrelsesammanträde för att "hamra in" budskapet.

Erika Engberg, själv politiker, är av samma uppfattning som Nyman, att politikerna inte inser vidden av missbruksproblematiken och att frågan därför inte är högprioriterad.

- I socialnämnden pratar vi mycket om den, men i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige hör man nästan ingenting. Där är det Brotorget, bandyhall, fastigheter och rondeller som gäller.

En anhörig i publiken fällde kommentaren om att läkarna är de största droghandlarna. Sture Rask, sjukhusprästen, trädde in till läkarkårens försvar.

- Det helt förkastligt att ge lugnande till unga som är deprimerade, speciellt om medicinen skrivs ut till människor i friska livskriser, som kan uppstå vid till exempel en bruten relation, men man måste förstå läkarna också. Det är svårt att se en ung människa lida.

- Kan dom inte skriva Sture på receptet, undrade moderatorn Hasse Persson.

- Det gör dom redan, blev svaret.

Mer läsning

Annons