Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurplågeri mot mer än hundra får

Fårägaren misskötte djuren och utsatte mer än hundra får för lidande.

Annons

För ett år sedan hittade länsstyrelsen 14 döda lamm och två döda tackor vid ett tillsynsbesök på en gård i Bollnäs kommun. Det fanns magra djur på gården och en del var mycket smutsiga av gödsel, enligt distriktsveterinären. Flera får hade dåliga tänder och en del hade svårt att stå och gå.

Nu dömer Hudiksvalls tingsrätt fårägaren för djurplågeri. Han döms till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst, alltså oavlönat arbete. Det anses motsvara sex månaders fängelse.

Ett fåtal djur avlivades genast vid det oanmälda tillsynsbesöket, medan cirka 180 omhändertogs och undersöktes dagen efter. Veterinären ansåg att de flesta, kanske två tredjedelar, av djuren hade lidit.

Obduktionen av de fyra avlivade fåren visade att de var utmärglade. Två av dem hade tung parasitbörda.

Tingsrätten konstaterar att fårägaren brustit i utfordring och vattning och underlåtit att tillkalla veterinär till djur som visat sjukdomssymptom. Rätten anser att mannen måste ha insett att djuren utsattes för lidande genom hans bristande vård.

År 2009 fälldes mannen för brott mot djurskyddslagen efter att inte ha sett till djuren tillräckligt ofta. Dessutom hade fåren inte ordentligt väderskydd under en kortare tid och inte några torra liggplatser.

Tingsrätten anser att det är försvårande att mannen tidigare dömts för brott mot djurskyddslagen, men tycker ändå inte att han behöver dömas till fängelse.

Mer läsning

Annons