Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det skakande dokumentet

/
  • Komikern Ronny Eriksson från Piteå såg fördelar i att framtiden kommer senare till Norrbotten.
  • Maj Wechselmann har genom åren gjort 58 filmer. Men det här är en av de starkaste och nu hoppas hon att den ska sätta fart på kärnkraftsdebatten även i Sverige.

På fredagskvällen var Maj Wechselmann på bion i Kilafors och visade filmen Bi åker till Fukushima – ett skakande dokument om följderna av kärnkraftsolyckan i Japan.

Annons

Det kom drygt 50 personer till stödgalan mot kärnkraft på Biograf-Teatern. Säkert hade det varit fler om det inte varit fredagskväll och samtidigt en av årets få riktigt ljumma sommarkvällar.

För initiativtagaren till stödgalan i Kilafors, My Leffler, fanns i huvudsak tre syften:

• Visa konsekvenserna av katastrofen vid det japanska jordskalvet (och tsunamin) och det kärnkraftshaveri som följde.

• Samla in pengar för att täcka eventuella böter för de demonstranter som den 11 augusti på nytt ska manifestera mot kärnkraftsbygget i finska Olkiluoto. Det ligger bara 22 mil öster om Söderhamn över Bottenhavet.

• Att med stöd av Maj Wechselmanns film också påvisa säkerhetsbrister vid de svenska kärnkraftverken.

Enligt Maj Wechselmann fungerar bevakningen av kärnkraftverken uselt.

- Tillsammans med en tidigare anställd gick jag vid känsliga delar utanför Ringhals i sex timmar utan att någon enda person verkade ägna oss en tanke, påpekar Maj Wechselmann, som också intervjuat avhoppad svensk kärnkraftsexpertis.

Det var efter att i mars förra året ha följt händelserna i Japan som idén till dokumentären föddes. Då blev det snabbt känt att reaktorerna vid Fukushima havererat efter jordskalvet och att radioaktivitet läckte ut i stora mängder.

Det är en film med många starka inslag. Ett av dem handlar om ett besök på en förskola, där man sågade ned de radioaktiva träden bland de lekande barnen. I ett försök att minska de höga strålningsvärdena gjordes även fåfängt hopplösa insatser för att skrapa bort radioaktiv jord.

Komikern Ronny Eriksson hade en egen föreställning efter paus.

Mer läsning

Annons