Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sa klick mellan Stefan och Fredrik

/
  • Visst är det pirrigt inför bröllopet, men för Fredrik Karlsson och Stefan Zetterström är det viktigt att ta steget fullt ut.

För sju månader sedan träffades Stefan Zetterström och Fredrik Karlsson hos en gemensam bekant i Söderhamn. Precis som för kungen, sa det klick vid första ögonkastet.
Den 21 januari gifter de sig i Söderala kyrka.
- Jag önskar att fler homosexuella män skulle våga göra det vi gör, säger Stefan.

Annons

Det märks att Stefan och Fredrik är nykära. De har svårt att hålla ögonen från varandra och så gnabbas de på det där sättet som bara förälskade kan.

Men så var det bara sju månader sedan de träffades också.

- Då bodde jag i Söderhamn och Stefan här i lägenheten i Bollnäs. Vi blev bjudna på fest av en gemensam vän, säger Fredrik.

Själv tror han att avsikten var att tussa ihop dem och det lyckades ju kompisen onekligen med också. De fann varandra direkt och sedan den dagen har de bott tillsammans.

De förlovade sig i oktober och den 21 januari ringer kyrkklockorna i Söderala. Och då blir de det första manliga par som vigs i den församlingen. Kanske i hela Söderhamn.

Stefan som suttit tyst ett tag säger att det känns pirrigt, men samtidigt väldigt rätt. För båda är äktenskapet viktigt – ett sätt att visa varandra kärlek, respekt och trohet.

När Fredrik säger att han aldrig kommer att vara otrogen är Stefan snabb i repliken:

- Det får man då hoppas. Annars jäklar ...

Ringarna har de redan valt ut, breda, kuperade i silver. Till det, kostymer med en röd ros i bröstfickan.

- Vi kommer att bli hämtade här i Bollnäs och körda till kyrkan. Innan själva bröllopsakten har vi säkert hunnit röka två paket cigaretter var, säger Fredrik med ett skratt.

Sedan blir han lite allvarligare och säger att han hoppas att fler homosexuella män vågar göra samma sak. Han har aldrig riktigt förstått varför det är okej att två kvinnor gifter sig men inte män.

- Där lever fördomarna kvar. På något sätt har det alltid varit mer accepterat med lesbiska kvinnor. Jag förstår inte skillnaden.

Själv insåg han att han var homosexuell vid 15 årsålder och har inte haft lika lätt att visa omgivningen sin läggning som Stefan. Fortfarande har han svårt att visa sin kärlek öppet.

- Visst är det lättare att vara homosexuell i dag, samhället har blivit mer förstående. Samtidigt har man vuxit upp med glåporden och fördomarna. Men att gifta sig är ett sätt att visa vad jag egentligen tycker, säger Fredrik.

Mer läsning

Annons