Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns för få ridbanor – nu bygger hästföretagare i Röste ett eget ridhus

/
  • Nästa vinter hoppas Therese och Eva Tällberg på att kunna bedriva sin verksamhet i ridhuset.
  • Therese har haft den nu 14-årige vallacken Bartello V i åtta år. Han fick följa med henne till Danmark under åren hon arbetade där.
  • I stallets tvättstugan är det ordning och reda som gäller.

Familjen Tällberg hade kunnat lämna Bollnäs för Skåne för att driva sin dressyrverksamhet i samma område som stora delar av den svenska eliten verkar. Men de valde att stanna i Röste och bygga ut sin gård. Nu förverkligar de en dröm genom att bygga ett fullstort ridhus.
– Det känns fortfarande overkligt. Men jag kan se framför mig hur jag rider där i vinter, säger Therese Tällberg.

Annons

Mamma Eva Tällberg är uppväxt på ridskolan och arbetade där som instruktör. Så de tre barnen hade alla möjligheter att ärva hennes intresse.

– Men vi var noll intresserade. Vi spelade pingis, säger Therese Tällberg, 26 år.

Ändå sitter hon i en uppvärmd sadelkammare bland välputsad utrustning när hon berättar.

Att det blev så är så klart Evas förtjänst. För när hon ville börja om med hästar efter småbarnsåren valde hon att köpa en ponny, trots barnens bristande intresse. Och inom kort gick Therese och hennes lillasyster Vicktoria på ridskola. På loven åkte de till Skåne för att rida hos etablerade tränare och efter studenten blev det arbete i dressyrstall i Danmark. Vicktoria är kvar där för att träna och tävla, medan Therese fick hemlängtan efter totalt fyra år och valde att starta eget tillsammans med mamma Eva.

– Det är speciellt att stå på egna ben, säger Therese, som främst arbetar med att utbilda unghästar åt privatpersoner och uppfödare.

– Therese är väldigt skicklig, lugn, sansad och tydlig med hästarna, säger Eva, som arbetar med att hjälpa Therese, hålla ridlektioner och sköta gården.

Läs också – Hästloppis: "Ett uppdämt behov – det ringer folk hela tiden"

Tankarna fanns på att etablera sig i Skåne och familjen har tittat på en gård där. Men trots att det finns fler tävlingar i södra Sverige så valde de Hälsingland.

– Det är ett hästtätt län och vi har alltid varit ganska framgångsrika inom ridsporten här, säger Eva och lyfter fram flera duktiga tränare och tränare.

Därför fick stallet som byggdes för 16 år sedan nyligen sällskap av ett nybyggt utbildningsstall och mellan dem finns sadelkammaren och en tvättstuga där täcken, vojlockar och bandage ligger prydligt i korgar.

– Hela gården har varit ett renoveringsprojekt. Vi har gjort allting själva, säger Eva.

De har plats för tio hästar och nu förverkligar de alltså en dröm genom att bygga ett ridhus med en ridbana på 60 gånger 20 meter. Markarbetena gjordes hösten 2014. Nu har reglarna kommit på plats och både tak och väggar ligger på gården och väntar på att pappa Pär Inge ska komma hem från Chile där han arbetar.

– Så fort han är hemma så har han en hammare i handen, säger Eva.

Läs också – Mer pengar till Bollnäs ridsällskap: Ska köpa handikappanpassad häst

Och när han leder arbetet hugger de andra in. De hoppas att ridhuset ska vara användbart till vintern, men räknar med att det kommer att dröja något år till innan isoleringen och uppvärmningen, som ska ske med fliseldning, är på plats. Ridhuset kommer att få stora fönster på långsidan som är vänd mot gården.

– Där föreställer jag mig att man har adventsljusstakar på vintern, säger Eva.

De räknar med att hela bygget kommer att kosta en och en halv miljon kronor. En del av pengarna kan de komma att få tillbaka genom att hyra ut anläggningen. För trots att det finns flera ridhus i Bollnäs kommun så är det hårt tryck på dem.

– Det är brist på banor i dag, man får säga nej till lektioner, säger Eva.

– Ett eget ridhus är det ultimata, konstaterar Therese.

Läs också: Snart klart för ridhuset i Enånger

Mer läsning