Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är allas ansvar"

/
  • Solweigh Berg och Linda Andersson på Narkotikafritt Bollnäs tycker att drogerna är allas gemensamma ansvar.

Drogerna är ett samhällsproblem, någonting som vi alla måste stå upp emot.
– Jag tror inte att det räcker med att sitta hemma och tycka att det är förfärligt på kammaren – man måste göra mer, säger Marie Svensson, ordförande i Narkotikafritt Bollnäs.

Annons

Föreningen arbetar förebyggande och sprider kunskap om droger, alkohol och tobak. Försöker engagera föräldrar och informera barn och ungdomar.

– Vi vill ändra inställningen hos de föräldrar som anser att det här händer inte min unge. Händer det inte din unge så är det jättelyckligt men då kanske grannens unge behöver hjälp, säger Solweigh Berg, Alkohol/Drogterapeut för Narkotikafritt Bollnäs.

Ångesten och en vilja att fly från den känslan gör att många barn och ungdomar drar sig till drogerna.  

– Det kan bero på dåliga hemförhållanden, yttre förhållanden, mobbning, det kan vara vad som helst som skapar ångest egentligen. Men det kan leda till att barn och ungdomar börjar självmedicinera droger för att fly känslan, säger Solweigh Berg.

Polisen varnade under förra veckan för en ny och livsfarlig nätdrog, falska Xanorstavar. I början av juni avled två unga personer i Söderhamn av överdoser och i juli hittades två män avlidna i Bollnäs efter misstänkta överdoser. Narkotikafritt Bollnäs ser allvarligt på den senaste tidens händelser.

Föreningen menar att vi alla har ett gemensamt ansvar för att stå upp emot drogerna. Föräldrar behöver diskutera droger hemma med sina barn och i skolan måste det pratas mer om droger.  

Marie Svensson tog initiativet till att starta Narkotikafritt Bollnäs för ett och halvt år sedan då ett drogrelaterat mord skakade Bollnäs. 

– Det var jag som blev arg, därför att jag tycker att vi inte bara kan sitta och förlita oss på att kommunen ska ta ansvar över drogerna. Vi alla måste vara med på tåget eftersom det är ett problem i samhället. Det är inte skolan eller kommunens ansvar, det är allas ansvar, säger Marie Svensson. 

Narkotikafritt Bollnäs har dragit i gång Tobaksfri duo, ett projekt där föreningen åker ut till skolor och pratar om droger, alkohol och tobak. Barnen och ungdomarna får då skriva ett kontrakt med Narkotikafritt Bollnäs där de lovar att inte röka, snusa eller på annat sätt använda tobak innan de slutar nian, minst. Deltar eleverna i Tobaksfri duo så får de rabatter i vissa butiker och har möjlighet att vinna fina priser under skolåren.

– Jag är häpen över att ungdomarna i fyran är så insatta i droger, de var så kunniga, de frågade om spice, hasch och lite allt möjligt, säger Solweigh Berg.

Därför är Solweigh Berg och Marie Svensson övertygade om att mer kunskap behövs runt droger även i yngre åldrar. De berättar även att de är oroade över nätdrogerna som blir allt mer lättillgängliga.

– De som är unga idag och provar en drog, kan stoppa i sig en tablett utan att tveka. För en tablett kan väl inte vara så farligt tänker de, speciellt inte tabletter med Stålmannen eller Kalle Anka på. Men pratar man med riktigt etablerade narkomaner så törs inte ens de prova på sådana preparat, för de vet inte vad de innehåller. Det är någonting som gör mig oroligt oroad och rädd över hur situationen ser ut, säger Solweigh Berg.

Läs även:

Polisen varnar för ny nätdrog efter dödsfall

"Vi måste prata om drogerna"

Drogerna tog hennes dotter

Mer läsning

Annons