Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras hemland är på gränsen till inbördeskrig

/
  • Nuri Hajo och Marzavan Arafat följer händelseutvecklingen i deras hemland Syrien.

Varje dag följer Bollnäsborna Nuri Hajo och Marzavan Arafat händelseutvecklingen i Syrien. De har båda många anhöriga kvar i det land som i dag befinner sig på gränsen till inbördeskrig.

Annons

Kusinerna Nuri Hajo och Marzavan Arafat är kurder från Syrien och redan 1980 kom Nuri Hajo till Sverige.

- Regimen tog allt land som min familj ägde, säger han. Det gjorde de bara för att vi var kurder.

Förtrycket av kurder var också anledningen till att Marzavan Arafat 1994 flydde till Sverige.

- Jag jobbade i elva år som gymnasielärare i Syrien innan jag kom till Sverige, berättar han. Och varje år var jag tvungen att skriva på ett kontrakt där jag förband mig att inte prata kurdiska på min arbetsplats. Till och med om min pappa ringde mig på jobbet var jag tvungen att svara på arabiska.

Men när det gäller det som händer i Syrien just nu är de båda lojala med det syriska folket.

- Jag känner mig både som kurd och syrier, säger Nuri Hajo. Det är viktigt att komma i håg att det är regimen som förtryckt kurderna i Syrien, inte den stora majoriteten av syrierna. I dag är vi lojala med våra arabiska bröder.

I snart ett år har Syrien skakats av inre oroligheter mellan den syriske presidenten Bashar Assads trogna skaror och regimkritikerna. Just nu står striderna som hetast i miljonstaden Homs och dödsoffren blir allt fler i de blodiga striderna.

Nuri Hajo och Marzavan Arafat kommer från den kurdiska delen i nordöstra Syrien dit de värsta oroligheterna ännu inte kommit.

- Men riskerna för att oroligheterna ska sprida sig som en löpeld över landet är stora, säger Marzavan. Och jag har mina bröder och systrar kvar där. Jag ringer någon av dem nästan varje dag.

- Jag är rädd för att Assad har störtat landet i en återvändsgränd, säger Nuri. Det går inte längre att diskutera med honom.

- Kanske om militären störtar regimen och tar makten i stället, säger Marzavan. Det vore inte heller bra, men vad som helst är bättre än att Bashar Assad får behålla makten.

Mer läsning

Annons