Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delikatess som går till spillo

/

Det ligger en stor hög med rutten fisk längs med vägen mellan Segersta och Mokorset. Strax öster om Ulf Anderssons Åkeri har någon dumpat 25-30 kilo gädda.

Annons

- Förutom att det innebär ökad risk för vilolyckor så är det ett slöseri på fisk, säger Per Jonsson, styrelsemedlem i Hanebo Segersta fiskevårdsförening.

Fisken riskerar att locka till sig rävar och andra djur och när den ligger så pass nära vägen kan det naturligtvis betyda fler djur på vägen när de tar sig till eller från fiskhögen.

- Grovt räknat rör det sig om 35 gäddor, säger Per Jonsson. De största är riktiga bjässar på omkring fem kilo skulle jag vilja säga.

Ett riktigt slöseri, menar Per Jonsson som tycker att man ska släppa tillbaka den fisk som man inte behöver för att äta.

Och gädda kan faktiskt vara en riktig delikatess, tycker Per Jonsson som själv gärna äter gädda.

Att gädda är en delikatess håller även Jörg Lehman med om. Han är professionell kock och driver Kilafors herrgård tillsammans med hustrun Bitti.

- Gädda är en fantastisk fisk, säger han. Jag brukar röka gäddorna och de smakar jättebra, passar perfekt på till exempel ett julbord.

Mer läsning

Annons