Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om hur hotad lavskrikan är

Att länsstyrelsen stoppat flera planerade avverkningar i Arbrå har väckt en diskussion om hur hotad lavskrikan är. Och om det är rimligt att skydda den i så hög grad att skogsägare ska drabbas.

Annons

Lavskrikan är en art som är vanligare längre norrut i landet och Arbrå ligger i den sydöstra kanten av fågelns utbredningsområde.

– Vi har bra koll på hur det har sett ut tidigare för lavskrikan och har sett hur populationen har minskat kraftigt, säger Jan Moberg på Länsstyrelsen Gävleborg.

Läs mer: Han får inte avverka sin skog – får heller inte någon ersättning

En av markägarna som har planer på att avverka delar av sin skog utanför Arbrå men som nu hindras på grund av lavskrikan är Per-Olov Löfgren. Men han tror inte att hans avverkning skulle bli ett problem för lavskrikan.

– Jag försöker att skapa en jämn åldersfördelning på min skog. Från plantskog till 120-åriga träd. I och med det så växer det också in nya medelålders och äldre granskog dit lavskrikan kan flytta precis intill skogen som vi vill avverka, säger han.

Jan Mogren på Länsstyrelsen tror dock att det till stor del är skogsbruket som har påverkat antalet lavskrikor negativt. Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har gjort bedömningen att skydda skogen genom artskyddsförordningen, det innebär att skogen inte får brukas. Men samtidigt får inte skogsägarna någon ersättning.

För Per-Olov Löfgren innebär det att han varken får ersättning via skogsbruk eller från staten, vilket han skulle få om området klassades som naturreservat. Han delar heller inte synen på att lavskrikan är hotad i området.

– Lavskrikan är inte rödlistad utan anses vara livskraftig.

Markägarna tillsammans med Mellanskog har kritiserat mellanläget de hamnat i.

– Det är artskyddsförordningen som vi har att hålla oss till. Vi kan ju inte låta bli att följa lagen bara för att ingen kom på att man ska ha en ersättning för det. Det är väldigt tydligt i det här fallen att vi inte kan tillåta en avverkning, säger Jan Moberg

Ornitologen Mats Axbrink, Gävleborgs ornitologiska förening, berättar att lavskrikan finns men att den är inte vanlig i skogarna i Hälsingland.

– Lavskrikan är inte ovanlig överallt i Hälsingland. Det finns till exempel vissa områden där det är väldigt bergigt där man inte bedriver skogsbruk som den trivs väldigt bra.

Läs också: Skogsägare kan söka pengar till kultur- och naturvård

Att lavskrikan trivs bra i skogarna utanför Arbrå tror Jan Moberg bero bland annat på den goda tillgången på hänglavar som vanligtvis inte brukar finnas i den typen av skog.

– Lavskrikan har väldigt speciella krav och är känslig mot stora ytor som lätt kan uppstå vid avverkning, säger Jan Moberg.

Men enligt Mats Axbrink är det ingen lätt fråga:

– Det kanske måste finnas fler värden än bara lavskrikan för att skydda en skog. Är det den enda fläcken i ett jätteområde är det viktigt att bevara den, men är det i ett område med mycket lavskrikor är det kanske inte så viktigt. Det är ett dilemma, ska vi skydda skogen eller ska vi avverka den för ekonomin?

Läs också: Skogsägare lär om digitalt skogsbruk

Annons