Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De misstänkta är jägare

- Jag har hoppats och trott i det längsta att det inte skulle vara jägare som låg bakom det här, säger Karl-Evert Hellsén, länsordförande för svenska jägareförbundet. Men om nu de som sitter anhållna ändå är det så kan jag inte annat än kalla det för ett riktigt lågvattenmärke.

Annons

De båda män från södra Hälsingland som sitter anhållna för att ha dödat en varg vid sjön Fansen på Bollnäs Finnskog är båda jägare. Det bekräftar förundersökningsledare Åse Schoultz. Annars vill hon inte berätta närmare om utredningen mer än att de misstänkta är anhållna på sannolika skäl misstänkta för grovt jaktbrott, vilket är en starkare grad av misstanke. Vad gäller den tredje mannen som under gårdagen anhölls gäller misstankarna inte grovt jaktbrott utan skyddande av brottsling.

Förundersökningsledaren har nu tid på sig till klockan 12.00 på torsdag innan de misstänkta måste släppas fria eller häktas.

- Båda två förnekar fortfarande inblandning, konstaterar Åse Schoultz.

Polisens utredning visar att den vargtik som i februari dödades vid sjön Fansen först blev överkörd av en snöskoter, inte bara en gång utan flera, och sedan ihjälslagen med ett trubbigt föremål. Att de två misstänkta nu visar sig vara jägare gör svenska jägareförbundets länsordförande Karl-Evert Hellsén bedrövad.

- Sättet som vargen dödades på ligger så långt ifrån våra värderingar som det bara kan, säger han. Om det visar sig att de nu anhållna jägarna är skyldiga kommer det att döma hela jägarkåren, även fast 99 procent av oss inte alls håller på så här.

Karl-Evert Hellsén bor själv i Viksjöfors och han tycker det känns extra obehagligt när brottet inträffat i Södra Hälsingland.

- Visst är det så, säger han. Det här har ju inträffat alldeles inpå knutarna och det känns naturligtvis inte bra.

Mer läsning

Annons